A családok fővárosa lesz tavasszal Budapest!

2016. december 09. 23:14

Magyar-dél-afrikai kétoldalú oktatási együttműködési megállapodást kötött Pretoriában Novák Katalin, és részt vett egy családügyi világkonferencián, amelyen hivatalosan bejelentették, hogy Magyarország rendezheti jövőre a Családok Világkongresszusát.

2016. december 09. 23:14

Ösztöndíjprogram

A Bonginkosi Emmanuel „Blade” Nzimande dél-afrikai felső- és szakoktatási miniszterrel megkötött megállapodás legfontosabb eleme, hogy a Dél-afrikai Köztársaság a világ 53. országaként bekerült a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram kedvezményezett országai közé. „Így már a világból több mint 3500 külföldi diák tanulhat ösztöndíjjal magyar felsőoktatási intézményben Magyarország keleti és déli, illetve mondhatjuk úgy, hogy globális nyitása keretében” – mondta Novák Katalin.

Az ösztöndíjprogram rendkívül népszerű a kedvezményezett országok körében, és a dél-afrikai partner is nagy elismeréssel szólt arról, hogy a magyar kormány jövő szeptembertől évente száz dél-afrikai diáknak nyújt ösztöndíjat különböző magyar egyetemeken hazájuk igényei szerint, de főleg a mérnökképzésben, ezen belül leginkább a vízgazdálkodásban. Magyarország Fekete-Afrikán belül a Dél-afrikai Köztársaságnak biztosítja a legtöbb helyet az ösztöndíjprogramban – tette hozzá.

Migráció

Novák Katalin tárgyalásain szóba került, hogy a Dél-afrikai Köztársaság számára is – Európához hasonlóan – óriási kihívás az illegális migráció. Ugyanis Afrika belsejéből nemcsak észak, vagyis Európa felé indulnak el a menekültek vagy a gazdasági migránsok, hanem délfelé is, és a Dél-afrikai Köztársaságnak nagyon hosszúak az olyan szárazföldi határszakaszai, amelyek nehezen ellenőrizhetők.

„Az illegális migráció itt is komoly szociális és biztonsági problémákat okoz. Ebben a kérdésben Magyarország és a Dél-afrikai Köztársaság célja azonos: helyben megoldani a problémákat, vagyis azokban az országokban – illetve közvetlen szomszédságukban –, ahonnan ezek az emberek elindulnak. A pretoriai vezetés is úgy látja, hogy azok, akik a Dél-afrikai Köztársaságba illegálisan érkeznek, sok esetben nem menekültek (...), hanem a jobb élet reményében vándorolnak be” – jelentette ki az államtitkár.

Ifjúsági munkanélküliség

Novák Katalin találkozott Buti Manamela miniszterhelyettessel, aki egyebek között az ifjúságpolitikáért felelős, és őt különösen az érdekelte, hogy Magyarország milyen eszközökkel küzd az ifjúsági munkanélküliség ellen, mert a Dél-afrikai Köztársaságban ez nagyarányú és óriási társadalmi feszültséget okoz; a 15-34 évesek körében 38,2 százalék a ráta. „Ismertettem vele azokat az intézkedéseket, amelyekkel az utóbbi években sikerült jelentősen  jóval az európai uniós átlag alá  csökkenteni Magyarországon az ifjúsági munkanélküliség arányát. A dél-afrikai partnerek elmondták, hogy nyitottak egy kétoldalú ifjúságpolitikai együttműködésre” – mondta.

Az államtitkár pénteken egy fokvárosi konferencián vett részt, amelynek a címe III. Világfórum a Házasságról, és amely a házasság szerepével, a klasszikus családmodellel foglalkozott. Novák Katalin azt mondta: „ezen sok résztvevő kíváncsi volt a magyarországi joggyakorlatra, és nagy tisztelettel beszélt a magyar kormány ezzel kapcsolatos munkájáról”.

Családok Világkongresszusa

A konferencián találkozott a Családok Világkongresszusa szervezőbizottságának tagjaival, akik hivatalosan közölték, hogy a szervezet jövő évi kongresszusát Magyarország rendezheti meg májusban. A rendezés jogára korábban a magyar kormány és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével közösen pályázott. A II. Budapesti Demográfiai Fórummal és az „Egy közülünk” című évenkénti nemzetközi rendezvénnyel együtt így májusban nagyszabású, várhatóan négynapos nemzetközi családügyi konferenciasorozat lesz a magyar fővárosban, amely ezáltal e néhány napra „a családok fővárosa” lesz – jelentette ki Novák Katalin.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik