Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2016. december 29. 16:56

Mindezzel együtt azt gondolom, nem az számít igazán, hogy milyen módszerrel teszitek ezt. Hanem az, hogy valóban elvégeztétek a számvetést, lehetőleg a családdal együtt, közösen. Ez mindenki számára fontos, hisz minden esztendő tartogat rengeteg olyan pillanatot, amire még hosszú idő múltán is nagyon jó lesz visszaemlékezni.

Alig vagyunk túl a bejgli, töltött káposzta és rántott hús okozta gyomorsokkon, az ajándékbontás izgalmán, máris kopogtat a szilveszter. Itt az év vége, és kezdődik az újesztendő. Rengeteg emléket, élményt tudhatunk magunk mögött, amiket ilyenkor jólesik végiggondolni, listázni. Szerintem nagyon fontos, hogy a gyerekekkel is elvégezzük az évértékelést. Íme, néhány tipp, hogyan tudják a szülők a gyerekeikkel megtenni ezt élvezetesen, emlékeket felidézve, illetve a saját, személyes listám is a 2016-os évemről. 

1. Fotómontázs

Az egyik legegyszerűbb módja az év végi közös összegzésnek, ha végignézitek, kiválogatjátok közösen a 2016-os évben készült legfontosabb képeket, és közben átbeszélitek, felelevenítitek a közös emlékeket. A montázsra csak olyan képek kerüljenek fel, amelyekről a gyerek legalább három-négy gondolatot tud mesélni. Ezt a montázst aztán kinyomtatva ki tudjátok tenni a falra, és amikor ránéztek, eszetekbe juthat, milyen volt 2016. Lehet ezt akár úgy is, hogy a fényképek 2016-os számot formáznak, de ennek igazán csak a fantázia és a képzelet szabhat határt. Természetesen a fotókból készíthettek digitális montázst is, amit akár egy slide-formájában, vidám zenékkel megspékelve meg is oszthattok a világhálón. Így más is láthatja, milyen volt az évetek. és bármikor vissza tudjátok nézni később.

2. Képregény

Ha a gyerek ügyesen rajzol, kreatív, akkor ez az egyik legjobb megoldás. Közösen találjátok ki, milyen figurákkal lehetne a legjobban ábrázolni az elmúlt évet. A szereplők adottak, az események is. Már csak vicces, rövid párbeszédeket kell hozzá írni, megrajzolni a kis képregénykockákat, és kész is az emlék. A nevetés és szórakozás garantált. Később pedig milyen jó lesz közösen visszanézni, milyen képregények készültek az évek során.

3. Emlékbefőtt

Ezt a módszert akár a teljes év során tudjátok használni, bár a tapasztalat azt mutatja, hogy egy idő után a legtöbben elfelejtik, és akkor oda az egész. Úgyhogy talán egyszerűbb az év végén elkészíteni. Nem kell hozzá más, csak néhány cetli és egy befőttes üveg. A kis cetlikre azokat az élményeket kell felírni, amelyek 2016-ban a legemlékezetesebb, legszebb, legmeghatározóbb pillanatok voltak. A legjobb, ha a cetlik mellé tesztek apró tárgyakat is, amelyek arra az évre jellemzők. Miután kész, egy szép szalaggal átkötve, a dátumot ráírva mehet is fel a polcra a saját befőtted. Igényesen elkészítve dekorációnak sem utolsó. Én is csináltam ilyet az osztályommal, rengeteg emlék és szép pillanat került bele, amit az utolsó évben közösen nézünk majd meg.

(...)

A bejegyzés trackback címe: http://csalad.mandiner.hu/trackback/27453


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Partnereink: