Miért jó a házasság?

2017. február 16. 22:46

A házasság ellen szóló, sokat hallott mondatok dacára, mégis mi értelme van az elköteleződésnek?

2017. február 16. 22:46
Perczel Forintos Dóra
Képmás

„A fiatalok ma egyre később és egyre kevesebben kötnek házasságot. A makrotársadalmi folyamatok (a vallásosság háttérbe szorulása, haszonelvű individualista társadalmi értékrend, egyre hosszabb iskoláztatás stb.) mellett mindez nagyrészt annak köszönhető, hogy a fiatalok számára gyakran negatív minta a szülők rossz házassága vagy válása. Emellett hiányosak a kapcsolatteremtési és konfliktuskezelési készségeik, illetve bizonytalanok önmagukban. A házasság ellen szóló, sokat hallott mondatok dacára, mégis mi értelme van az elköteleződésnek?

»Még nem állunk készen rá«

Akik ezt mondják, azok nem a házasságot utasítják el, hanem annak időpontját tolják egyre későbbre. A halogatás háttere az a félelem, hogy esetleg rossz döntést hoznak. Ennek egyik formája, amikor egy pár hosszú, sokéves ismeretség után sem képes továbblépni, nem tudnak elköteleződni, hanem valamilyen külső-belső bizonyosságra várnak. A kapcsolat ilyenkor megreked és gyakran szakítás a vége, hiszen az emberi kapcsolatok dinamikája is a fejlődésre és egyensúlyra törekszik. Nem lehet a végtelenségig fenntartani egy bizonytalan helyzetet, ahol minden megvan, csak a döntés hiányzik.

A halogatásnak egy másik formája lehet az élettársi kapcsolat is, amelynek során két ember »kipróbálja« egymást, ami logikus érvelésnek tűnik. Ám az ilyen elköteleződés nélküli együttélés előbb-utóbb azt jelenti mind a pár, mind a környezet számára, hogy összetartoznak – anélkül, hogy ezt tudatosan eldöntötték volna. Tehát a »próbaidőszak«-ból nagyon könnyen belecsúsznak egy közös, döntés nélküli instabil élettársi viszonyba.

A személyiség erőforrásait és boldogulását kutató pozitív pszichológia – ahogyan II. János Pál pápa is – azt hangsúlyozza: »A házasságkötés nem azt jelenti, hogy a jegyespár  szerelme végérvényesen érett és lezárt folyamat, amelyet pusztán „konzerválnak” az esküvővel, amikor hűséget fogadnak egymásnak. Sokkal inkább arról van szó, hogy a pár készen áll az elköteleződésre, össze akarják kötni az életüket és vállalják egymást jóban-rosszban, tehát képesek és akarnak tovább fejlődni a kapcsolatban.«

(...)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2017. március 27. 20:51
A házasság azért jó mert a Rákóczi téren azonnal kell fizetni, de otthon csak fizetéskor.
Agnieszka
2017. február 21. 20:52
Házasságban együtt élve részben jobb, részben könnyebb, mint egyedül. Ez egy életre szóló szövetség, jó esetben, de szerencsére a jobb a több. A szövetség kötőanyaga a szeretet, a bizalom, a megértés és elfogadás. Az élet egyik nagy csodája a házasság, a gyermekvállalás, a gyermekek fölnevelése, h. két különböző fölépítésű, szerepű ember folytatódik a szűk határú léten is túl a gyermekeikben. Házasságban jobb megöregedni, amíg a sors engedi, együtt.
nimród
2017. február 21. 19:54
Persze a "próbaházasság" nem volt országszerte elterjedt! A "magyar falu a XIX. század közepén" ilyen értelemben erős túlzás.
matykox
2017. február 21. 19:50
A házasság jóságát nem olyan egyszerű - vagy mégis? Felelősségvállalás, nyíltan elkötelezi magát az ember a gyerekei, a párja mellett. Amúgy gazdaságilag is - ha normális felfogásban élnek. Ami ismét csak nagyjából egyszintű felelősséget és megbecsülést kíván. Ja, és persze a szerelem és szeretet se utolsó szempont. Nagy ajándék, buli és élmény egy olyan női emberrel együtt élni, akiben mindezek - és még több is - megvan. Akivel jókat lehet együtt főzni, unatkozni és világot járni IS. Na jó, nem folytatom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik