A te gyereked volt már temetésen?

2017. április 10. 18:59

Egy temetés nekünk felnőtteknek sem egy kellemes program, ugyanakkor számunkra legtöbbször nem „fakultatív”.

2017. április 10. 18:59
Éva Magazin
Éva Magazin

„Mikor és hogyan fogod vele megismertetni, hogy milyen is az?

Egy temetés nekünk felnőtteknek sem egy kellemes program, ugyanakkor számunkra legtöbbször nem »fakultatív«. Életünk során már biztos meglátogattunk egy-kettőt, és persze lehetőségeinkhez mérten minél kevesebbet szeretnénk a jövőben, azonban ez nem kívánság kérdése. Mindannyiunkat más kapcsolat fűz a halál fogalmához, amelyet erőteljesen befolyásolt az is, hogy a múltban miként vezettek be bennünket a saját szüleink az elmúlásról való gondolkodásba. Valószínűleg nincs arra tökéletesen bevált recept, hogy egy gyereket mikor és hogyan kell először megismertetni a halál tényével, és a vele járó temetkezési rituálékkal, szertartásokkal; de szülőként azért kísérletet tehetünk arra, hogy a gyermekünk a lehető legegészségesebb módon és a »jó« időben találkozzon ezekkel a dolgokkal, és hogy a lehetőségekhez képest ne legyen negatív élménye velük kapcsolatban.

Érzésünk szerint ezeket a dolgokat érdemes mérlegelnünk, mielőtt eldöntjük, hogy elvisszük-e a csemeténket egy temetésre.

# Természetesen mindenekelőtt fontos figyelembe venni a gyerek életkorát, és hogy mennyire vezettük már rá az élet-halál témakörre korábban. Ha kisebb gyerekről van szó, nem biztos, hogy jó döntés magunkkal vinni, még akkor sem, ha azt gondoljuk, esetleg még fel sem fogja az egészet. Nem tudhatjuk, hogy a gyerek pontosan mit érzékel az őt körülvevő eseményekből, ellenben negatív érzeteket akaratlanul is kelthetünk benne, ha egy gyászoló közegbe visszük.

# Mivel ismerjük a gyermekünk személyiségét, képesek vagyunk következtetni a lehetséges reakcióira, felmerülő kérdéseire. Ha úgy mérlegeljük, hogy túl sérülékeny, még érdemes lehet várnunk a dologgal.”

(...)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik