„Elkezdtem sírni és nem tudtam abbahagyni…”

2017. április 27. 12:44

Amikor láttam, hogy ott ül az a 15 éves kislány a műtétre várva, és nyomkodja az okostelefonját, nagyon szívesen elbeszélgettem volna vele arról, tudatában van-e annak, hogy mire készül? De persze ennél sokkal fontosabb lenne a megelőző felvilágosítás, amelynek keretében elmondhatnánk, milyen veszélyei vannak a terhességmegszakításnak.

2017. április 27. 12:44
Gyarmati Orsolya
Pannon Televízió

„Zsuzsa (nevezzük így) védőnőnek tanul, végzős egy vidéki egyetemen. Az egyik gyakorlat alkalmával több abortuszon is részt vett. Arról kérdeztük, mennyire készítették fel a hallgatókat arra, hogy mi fog történni, illetve, hogy mennyire hangsúlyozták azt a terhességmegszakítást végzők, hogy itt most egy magzat életét oltják ki.

(...)

CSH: Érezted azt bárkiben, hogy tudatában vannak annak, hogy egy kis életnek vet véget?

Zsuzsa: Nem. Persze lehet, hogy ezt csak úgy lehet kibírni, ha teljes közönyösségbe menekülnek és kizárják az ilyen gondolatokat.

CSH: Összesen hat abortuszon vettél részt. Te is éreztél hasonló közönyösséget kialakulni magadban?

Zsuzsa: Igen – már a második terhességmegszakításnál ürességet éreztem, miután az első abortusz látványa nagyon megrázott. Az járt a fejemben, hogy most már tudom, mit csinálnak, tudom, mire számíthatok… de persze minden alkalommal szörnyű volt látni, ahogy a vákuum szívta ki a magzat testrészeit, amelyeket a felismerhetetlenségig összeroncsoltak.

CSH: Ha te állnál ott egy abortuszt végeztető kislány mellett, mit mondanál neki?

Zsuzsa: Amikor láttam, hogy ott ül az a 15 éves kislány a műtétre várva, és nyomkodja az okostelefonját, nagyon szívesen elbeszélgettem volna vele arról, tudatában van-e annak, hogy mire készül? De persze ennél sokkal fontosabb lenne a megelőző felvilágosítás, amelynek keretében elmondhatnánk, milyen veszélyei vannak a terhességmegszakításnak, hogy lelkileg mennyire sérül majd, s hogy egész életében nem fogja tudni feldolgozni azt, hogy elvetette a magzatát. Az ilyen beszélgetések talán hozzájárulnának ahhoz, hogy minél kevesebben döntsenek a terhességmegszakítás mellett, de amíg az abortuszt a fogamzásgátlás egyik módjának tekintik, nehéz bármit tenni. Előfordult olyan nő is, aki láthatóan nem saját akaratából jött elvetetni a babát, hanem a szülei vagy a párja nyomására. Ezekre a helyzetekre is jó lenne megoldást találni.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SilentBob
2017. május 29. 10:10
Aki olyan felnőtt, hogy baszik, az ennyi terhet simán elvisel.
Knerten
2017. május 29. 10:10
Miért, fel lehet dolgozni egy elkövetett gyilkosságot? Csak megmondja neki az igazat. Soha, soha nem fogja tudni feldolgozni, hogy megölte a gyerekét. Egyszerű: nem kell megölni, és akkor nincs teher.
annamanna
2017. május 29. 10:09
Te miért véded az abortuszt? Az abortuszok döntő oka az anyagi erőforrások hiánya (ahogy nyilván a korábbi csecsemőgyilkosságoké is ez volt). Sokkal célszerűbb lenne államilag-társadalmilag kiemelten támogatni a 18-30 közti korosztály szüléseit, azon az áron, hogy bárkinek biztosítanak legalább egy garzonlakást, aki gyereket vállal, egészen 30 éves koráig. Ilyen intézkedéssel az abortuszok számát annyira minimalizálni lehetne, hogy a többit (főleg a 18 év alattiakat, illetve a 40 év alattiakat) lazán be is lehetne tiltani. Elég volna súlyos egészségi károsodás esetén engedélyezni (40 fölött ez már úgyis gyakori). 18 és 30 között viszont kifejezetten államilag segíteni, támogatni a szülést. Ha anyagilag biztonságos körülményeket biztosítanának a kismamáknak, szinte senki se mondana le a gyerekéről. Ha a háborúhoz pénz, pénz és pénz kell, a gyerekhez még sokkal inkább.
Tatulus
2017. május 29. 10:08
Különben az abortuszt megbocsájthatatlan bűnnek tartom, kivéve, ha a magzat, vagy a mama élete, egészsége forog kockán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik