Kérdések és válaszok a CSOK-ról: telek gondok, rokkantság, kamattámogatott hitel

2017. április 27. 11:57

A család.hu folytatja a CSOK kérdések és a rájuk adott szakértői válaszokról szóló sorozatát. Ezúttal több, rövid, de fontos kérdést is bemutatnak.

2017. április 27. 11:57

A lassan másfél éve igényelhető CSOK iránt továbbra is nagy az érdeklődés. És bár számtalan helyen kaphatunk információt a támogatás feltételeiről és részleteiről, az egyedi élethelyzetek, igények miatt sok esetben nehéz személyre szabott megoldásokkal és értelmezéssel találkozni. A család.hu ebben kíván segíteni konkrét és alaposan körüljárt példákkal.

1. kérdés:

Szeretnék használt házat venni CSOK igénylése mellett, két gyermekkel. A kérdésem, hogy a CSOK igénylésnél számít-e, hogy az ingatlan teljes területe három helyrajzi számon van? A ház maga kettőn, az udvar pedig egy harmadikon. Befolyásolja ez a jogosultságomat?

1. válasz:  

Ha mind a három ingatlan – a három helyrajzi szám –  az Ön, illetve az kedvezményben érintettek nevén van, akkor a helyrajzi számoknak nincs jelentősége.

2. kérdés:

Orvosszakértői szakvélemény szerint véglegesen rokkanttá váltam. Családom még nincs, szüleim lakásában élek, bár édesanyám már nincs velünk. Szeretnék lakástámogatást felvenni. Van erre bármilyen lehetőségem?

2. válasz:  

A CSOK-rendszerben sajnos nincs, mert a családi otthonteremtési kedvezmény csak meglévő vagy előre vállalt gyermekek után vehető igénybe. Amennyiben a későbbiek folyamán családot alapít, jogosulttá válik erre a támogatásra.

3. kérdés:

Három gyermekem van és építkezem. Azt szeretném tudni, hogy a 10 milliós kamattámogatott hitel folyósítása hogyan történik. A 10+10 milliós támogatásra számítok, amelyből a teljes építkezés költsége – 20 millió forint – fedezhető. Az eddigi tájékoztatás alapján a 10 milliós hitel előre is kiutalható, sőt a bankoknál is ezt mondták. Azonban úgy értesültünk, hogy a rendelet módosítása miatt ez már nem járható út. Így viszont – mivel a telekvásárlás után az önerőnk elfogyott – nem tudjuk folytatni az építkezést. Feleslegesen költöttem milliókat?

3. válasz:  

A kamattámogatott hitelnek sajnos csak egy része utalható előre. A hitel többi része a CSOK-hoz hasonlóan készültségi fok arányosan fizethető ki, utólag.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2020. február 01. 10:20
A CSOK-ról elgondolkoztam és a következők jutottak eszembe: http://ktkj.blog.hu/2016/02/15/gondolatok_a_csaladi_otthonteremtesi_kedvezmenyrol_csok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik