A családi kedvezmény a gyermekes családok fizetendő adóját, járulékát csökkenti, amelynek mindenkori összege a gyermekek számától függ.

Családi adó- és járulékkedvezmény

Ki jogosult rá?

  • Az a szülő, nevelőszülő, gyám, aki gyermeke(i) után családi pótlékra jogosult; a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastárs.
  • A családi járulékkedvezmény igénybevételének további feltétele, hogy a jogosult biztosítottként adó- és járulékköteles jövedelmet szerezzen.
  • A család kedvezményt a szülők közösen is igénybe vehetik, ez esetben nyilatkozniuk kell az érvényesíthető összeg vagy a kedvezményezett eltartottak megosztásáról.

Milyen időszakra jár?

  • Családi kedvezmény már a magzat után is jár, a fogantatásának 91. napjától (orvos igazolja) a megszületéséig. 
  • Szülést követően azokra a hónapokra jár, amelyekben a családi pótlékra való jogosultság fennáll, azaz a tankötelezettség időtartamáig (16 éves kor betöltéséig). Ha a lejáratkor a gyermek még közoktatásban tanul, akkor annak a tanévnek a végéig, amelyben a gyermek a 20. (sajátos nevelési igényű tanuló esetén a 23.) életévét betölti.

Összege

A családi kedvezmény az összevont adóalapot csökkenti. Ha nincs annyi jövedelem, hogy a kedvezmény teljes összegét igénybe tudják venni, akkor a 7%-os egészségbiztosítási járulék és 10%-os nyugdíjjárulék is csökkenthető.

A családi kedvezmény összege gyermekenként:

  • két gyermekig 12.500 Ft/hó;
  • 3 vagy annál több gyermek esetében 33.000 Ft/hó.
A kétgyermekesek esetében 2016 és 2019 között négy lépésben fokozatosan a kétszeresére emelkedik a kedvezmény összege. Így 2016-ban 12.500 Ft, 2017-ben 15.000 Ft, 2018-ban 17.500 Ft, 2019-ben és ezt követő években pedig 20.000 Ft lesz a gyermekenként járó havi összeg. 

Hol igényelhető?

A munkáltatónál (kifizetőhelyen) két példányban átadott adóelőleg-nyilatkozattal, melynek alapján a munkáltató havonta érvényesíti azt a bérszámfejtés során. Ha nem érvényesítjük havonta, akkor az év végi adóbevallásban igényelhető.

Bővebb információ

Családi tudakozó

Családi kedvezmény kalkulátor

Szükséges nyomtatvány

http://www.nav.gov.hu/nav/adoeloleg_nyilatkozatok_2015?query=nyilatkozat

A nyilatkozat a soron következő havi bérkifizetést megelőzően bármikor megtehető, módosítható.

Ha a magzat, majd kisbaba után is igénybe kívánják venni, akkor a szülést követően ismételten nyilatkozni szükséges, mivel más jogcímen igénylik.

Jogszabály

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény

 


Partnereink: