A csecsemőgondozási díj (azaz CSED, korábbi nevén terhességi-gyermekágyi segély, azaz TGYÁS) a gyermek születése miatt kieső jövedelmet pótló, biztosítási jogviszonyhoz kötött, a szülési szabadság időtartamára járó pénzbeli ellátás.

Csecsemőgondozási díj (CSED)

(Korábban: terhességi-gyermekágyi segély, TGYÁS)

Ki jogosult rá?

  • Az az édesanya, aki a szülést megelőzően 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt és a biztosítási idő alatt, vagy annak megszűnését követő 42 napon belül szül, illetve, ha a baleseti táppénz folyósításának ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül;
  • A gyermeket örökbefogadó szülő a gondozásba vétel napjától;
  • A családba fogadó gyám a kirendelés napjától;
  • A vér szerinti apa, abban az esetben, ha az anya egészségileg akadályozott gyermeke ellátásában vagy elhunyt.

Ha nincs meg a szükséges biztosítási idő, méltányosságból is kérelmezhető.

Időtartama

A CSED a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra (24 hét) jár. A CSED legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig jár, kivéve a koraszülött gyermekek esetében. (A szülési szabadságot úgy kell kiadni, hogy abból legfeljebb 4 hét a szülés várható idő- pontja elé essen. A szülési szabadság tehát legkésőbb a szülés napjával kezdődik, azaz a CSED-re való jogosultság kezdő napja a szülés várható időpontját megelőző négy hét bármelyike lehet, de legkésőbb a szülés napja.)

Összege

A napi átlagkereset 70%-a, melyből csak személyi jövedelemadót vonnak, nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot nem. 

Munkavégzés

Nem lehetséges. (Kivéve szerzői jogvédelem alatt álló tevékenység.)

Hol igényelhető?

  • Alkalmazottaknak a munkáltatón keresztül kell igényelni, akkor is, ha a biztosítás már megszűnt és akkor is, ha a munkáltató nem TB kifizetőhely.
  • Az illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél, vagy Kormányablaknál kell benyújtani a kérelmet, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt, illetve egyéni vállalkozó, őstermelő esetében.
  • Elektronikus ügyintézés ügyfélkapuval ITT!

Maximum 6 hónapra visszamenően kérhető.

Bővebb információ

OEP honlapon ITT

Letölthető kérelem

Nyilatkozat a csecsemőgondozási díj megállapításához

Jogszabály

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény és végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet

 


Partnereink: