A gyermekgondozási díj (GYED) a gyermekvállalás miatt kieső jövedelmet pótló, biztosítási jogviszonyhoz kötött pénzbeli ellátás.

 

Gyermekgondozási díj (GYED) 

Ki jogosult rá?

A gyermeket saját háztartásában nevelő szülő (anya, apa, örökbefogadó szülő, gyám, szülővel együtt élő házastárs), ha a GYED igénylését megelőzően 2 éven belül 365 napon át dolgozott.

Ha nincs meg a szükséges biztosítási idő, méltányosságból is kérelmezhető.

Időtartama

A gyermek 2. életévének betöltéséig jár. Első napja a CSED (korábban: TGYÁS) lejártát követő nap. Ikergyermekek esetén további 1 évig jár.

A GYED időtartamára a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot kell kérni a munkáltatótól.

Összege

A napi átlagkereset 70%-a, maximum a minimálbér kétszeresének 70%-a (ami 2016-ban 155.400 forint), melyből személyi jövedelemadót és nyugdíjjárulékot vonnak, így maximális nettó összege 2016-ban 116.550 forint).

Munkavégzés

Lehetséges, ha a gyermek elmúlt fél éves, korlátlan időtartamban. (Ez 2016. január 1.-től lehetséges; ha a gyermek elmúlt már fél éves, de nincs még 1, a szülő pedig dolgozik, és emiatt korábban felfüggesztették a GYED folyósítását, akkor kérelmezheti a továbbfolyósítást.)

Hol igényelhető?
  • Alkalmazottaknak a munkáltatón keresztül kell igényelni, akkor is, ha a biztosítás már megszűnt és akkor is, ha a munkáltató nem TB kifizetőhely.
  • Az illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél, vagy Kormányablaknál kell benyújtani a kérelmet, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt, illetve egyéni vállalkozó, őstermelő esetében.
  • Elektronikus ügyintézés ügyfélkapuval ITT.

Bővebb információ

OEP honlapon ITT

Letölthető kérelem

Igénybejelentés gyermekgondozási díjra

Jogszabály

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény és a törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet

 


Partnereink: