A munkahelyvédelmi akcióterv keretében létrejött egy munkáltatóknak nyújtott kedvezmény, amely a munkáltatót teszi érdekeltté abban, hogy foglalkoztasson kisgyermekes édesanyákat.

Munkahelyvédelmi akcióterv

(munkáltatónak járó kedvezmény kisgyermekes anyák foglalkoztatása esetén)

Ki után kaphatja a munkáltató?

Olyan munkavállaló után, aki GYED-ben, GYES-ben vagy GYET-ben (anyasági ellátásban) részesül vagy részesült.

Akkor is jár, ha a szülő régi munkahelyére megy vissza dolgozni és akkor is, ha a gyermekvállalás után új munkahelyen helyezkedik el, tehát nem csak az új, hanem a meglévő alkalmazottak után is igénybe veheti a munkáltató.

Időtartama

 • Egy, illetve két gyermekes munkavállaló esetén 3 évig (az anyasági ellátás folyósításának megszűnését követő hónaptól számított 45. hónap végéig, de legfeljebb 3 évig)
 • Három vagy több gyermekes munkavállaló esetén 5 évig (az anyasági ellátás folyósításának megszűnését követő hónaptól számított 69. hónap végéig, de legfeljebb 5 évig)

Mit kap a jogosult munkáltató?

A 27%-os szociális hozzájárulási adó (szocho), illetve az 1,5%-os szakképzési hozzájárulás fizetése alóli mentességet, kedvezményt.

 • Egy, illetve két gyermekes munkavállaló foglalkoztatása esetén:
  • a foglalkoztatás első két évében a bruttó bér, de legfeljebb 100.000 Ft után nem kell megfizetni a szochot, és a szakképzési hozzájárulást sem (kedvezmény: 28,5%)
  • a foglalkoztatás harmadik évében a bruttó bér, de legfeljebb 100.000 Ft után 27% helyett 12,5% szochot kell fizetni (kedvezmény: 14,5%).
 •  Három vagy többgyermekes munkavállaló foglalkoztatása esetén:
  • a foglalkoztatás első három évében a bruttó bér, de legfeljebb 100.000 Ft után nem kell megfizetni a szochot és a szakképzési hozzájárulást sem (kedvezmény: 28,5%),
  • a foglalkoztatás negyedik és ötödik évében a bruttó bér, de legfeljebb 100.000 Ft után 27% helyett 12,5% szochot kell fizetni (kedvezmény: 14,5%).

2015-től a kisgyermekes munkavállalónál részmunkaidő esetén is igénybe vehető 100.000 Ft bruttó bérig a kedvezmény.

Hol intézhető?

A kedvezményt a munkáltató az anyasági ellátás folyósításáról szóló igazolás birtokában veheti igénybe, legalább három gyermekes szülő esetén a családi pótlékról szóló igazolás is szükséges. Az igazolást a szülőnek kell beszereznie a folyósító szervtől.

Bővebb információ

http://nfsz.munka.hu/engine.aspx?page=showcontent&content=ma_tamogatas_mhelyvedelmiakcioterv

Jogszabály

Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény (462/D §.) (Szocho tv.)

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény

 


Partnereink: