A budapesti kisgyermekes szülők kedvezményes BKK bérletre jogosultak (régi nevén "Kismamabérlet"). Egyes önkormányzatoknál támogatás kapcsolódik a szüléshez (születési/életkezdési támogatás, kelengyepénz, pelenkapénz, stb), valamint a gyermekek iskolakezdéséhez (beiskolázási segély, iskoláztatási támogatás). Arról, hogy melyik kerületben, milyen típusú és összegű támogatás, hol és hogyan igényelhető, a helyi önkormányzatnál kérhető felvilágosítás.

Budapest-bérlet kisgyerekeseknek (korábbi "Kismamabérlet")

A kisgyerekes bérletigazolvány kiállításakor lakcímet igazoló hatósági igazolvány alapján igazolni szükséges a budapesti lakcímet. Ezen kívül a megfelelő ellátásról szóló megállapító határozatot vagy igazolást és személyazonosításra alkalmas fényképes igazolványt is be kell mutatni.

Tetszőleges kezdőnappal váltható. A kisgyerekes bérletigazolvány érvényességi ideje legfeljebb:

  • 6 hónap lehet;
  • a juttatás folyósításának várható határidejéig terjedhet;
  • a lakcímbejegyzésnél szereplő érvényességi időig tarthat, amennyiben a budapesti lakcím tartózkodási helyként érvényességi idővel került feltüntetésre.

További információk: www.bkk.hu.

Születési támogatás

A lakóhely szerinti illetékes önkormányzathoz kérelmem nyújtható be a különböző, szüléshez kapcsolódó helyi támogatások igényléséhez. Ezek nem járnak automatikusan, összegük pedig kerületenként változó.

Iskolakezdési támogatásMinden önkormányzat saját maga szabályozza, hogy egyáltalán tud-e ilyen támogatást adni, és milyen feltételekkel. Ezt támogatási formát a helyi önkormányzattól lehet igényelni, általában augusztus közepe és szeptember vége között.

 


Partnereink: