A Fidesz brit modellje

2010. április 22. 09:21

Az 1848-as létszámra csökkenne a magyar kormány a Fidesz tervei szerint. A brit modell szerintük olcsóbb kormányzást teremt.

2010. április 22. 09:21

Brit mintára szervezné át a minisztériumokat a Fidesz - írja a HVG. Egyre valószínűbb, hogy a Fidesz bevezeti Magyarországon a csúcsminisztériumok rendszerét. Orbán Viktor a jelenlegi 13-ról 8-ra csökkentené a minisztériumok számát, ezzel az 1848–1849-es történelmi minimum állna vissza.

A brit modellben Gordon Brown mindössze félórás találkozókat tart, ahol csak bejelentések hangzanak el, és ráütik a pecsétet a már meghozott döntésekre. A döntések a 43 kabinetbizottságban születnek meg, amelyekről félévente ad ki rövid jelentést a kormány. Az elhangzottakat és a megtárgyalt dokumentumokat nem hozzák nyilvánosságra.

Az angolul jól tájékozódó, Nagy-Britanniában is tanult Navracsics Tibor szerint „ebben a rendszerben egy minisztérium házon belül is rendezni tudja egy nagyobb terület stratégiai irányítását, s nem kell kormányzati szintre emelni minden kérdést”. Másrészt a kevesebb minisztérium „a közvélemény szerint ráadásul olcsóbb államot ígér”.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kanpalisoda
2010. április 22. 13:30
Nemtom mostanság G. Brown, meg Britannia -e legjobb referenciák. Azt a f@szt mindenki utálja.
enter
2010. április 22. 11:39
figyellek Tudod etz a te pártodnak kellett volna megtennie, de képtelen volt rá... Ezek után hohgni méginkább kár. Vessetek magatokra, hogy nem sikerült.
gentry
2010. április 22. 10:10
Az angol lányok csúnyák. Ezért én inkább a svéd modelleket választanám a britek helyett. :)
Nhalasz9
2010. április 22. 09:43
Olcsóbb lesz az egész rendszer. Végre el lehet bocsátani azokat, akik nem értenek az adott dolgokhoz, csak pártszimpátiájuk miatt kapták meg "zsíros" állásokat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!