Trianon-emlékművet állítanak Slotáék Révkomáromban

2010. június 01. 19:42

Trianon-emlékművet állít fel Révkomáromban, a szlovák-magyar határon a Szlovák Nemzeti Párt a szerződés aláírásának kilencvenedik évfordulója alkalmával. A szlovák politikusoknak az állampolgársági törvény után a Nemzeti Összetartozás Napjával kapcsolatosan is kifogásaik vannak, szerdán válaszintézkedéseket fogadnak majd el.

2010. június 01. 19:42

Megmutatjuk a magyaroknak, hogy hol az államhatár” - jelentette ki Ján Slota, a párt elnöke Pozsonyban. Az SNS akciójával demonstrálni akarja, hogy Révkomárom szlovák város. Ugyanakkor a helyi „magyar önkormányzatnak, amely nem a szlovák állam érdekeit védi”, meg akarja mutatni, hogy „nem ők fogják megmondani, milyen emlékművek állhatnak a városban”, utalva a Cirill és Metód szláv hittérítők szobra körüli vitára. Slota bejelentette, hogy a párt Szlovákia különböző vidékeit is meg kívánja jelölni Trianon-emléktáblákkal.

Robert Fico kormányfő később közölte: a Smer és a kormány teljes mértékben támogatja az SNS kezdeményezését, és a révkomáromi emlékjel elhelyezésén az ország legfelsőbb politikai vezetői is részt vesznek. Elmondta: ez válasz lesz a magyar Országgyűlés azon döntésére, amellyel a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni szerződés aláírásának napját. „Ha ezt nem tennénk meg, bizonyos kételyek merülhetnének fel Szlovákia területi integritásával, a Szlovákia és Magyarország közötti határral kapcsolatban” - hangsúlyozta.

Fico bírálta a nemzeti összetartozásról szóló törvényt, amely szerinte veszélyes, revizionista, gyengíti Közép-Európa stabilitását, indulatokat szít, Szlovákia számára elfogadhatatlan. Szerinte a dokumentumból teljességgel hiányzik azoknak az okoknak, magyar hibáknak a felsorolása, amelyek Trianont eredményezték.

Úgy látszik, hogy az önvizsgálat hiánya jellemző a magyar politikusokra és a politikára” - jegyezte meg Fico. Példaként megemlítette: 1990 júniusában, amikor az akkori magyar parlament egyperces csönddel kívánt megemlékezni Trianonról, a Fidesz azt elutasította, Európa-ellenesnek, revizionistának minősítette és kivonult a teremből. Szerinte ma ugyanazok az emberek Trianon felülvizsgálatát akarják. Szlovákia ezt határozottan visszautasítja. Hozzátette: a szlovák kormány szerdai ülésén határozatot, valamint válaszintézkedéseket fogad el a magyar döntéssel kapcsolatban.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
senor calavera
2010. június 03. 05:56
Legalább lesz hová vinni a koszorút. És még ingyé is vót.
Karcsi75
2010. június 02. 15:47
Több ok is van Slota Jani, például hogy egyet is életben hagytunk közületek. Az USA-ban nincs gond az indiánokkal lehet Őket nézegetni a rezervátumban!
sky.net
2010. június 02. 14:53
mi meg majd rakunk egy szlovák államhatárt jelképező határ követ egy szlovák állam nevű likas ladikra -performance jelleggel - nézzük ahogy a dunán úszik úszik lefelé , aztán egyszercsak elsüllyed a pcsába ... oszt jónapot
sky.net
2010. június 02. 14:50
oszt mit írnak arra a táblára a tót atyafiak pl hogy itt kezdődik a lopott szlovákia : a nyelvünket a csehektől a földünket a magyaroktól loptuk ... azért aztán nálunk a nacionalizmus , reális történelmi alap hiányában nem több mint a lopott szarjé féltése ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!