Rekordot döntött a felszámolások száma

2011. augusztus 31. 13:38

Már most rekordot döntött a végelszámolások éves száma: eddig mintegy 20 ezer vállalkozás ellen indult eljárás. Az Opten céginformációs szolgáltató szerint emiatt elsősorban a 2010-ben bevezetett elektronikus elszámolási rendszer, és a hatóságok fokozott szigorúsága okolható.

2011. augusztus 31. 13:38

Rekord mennyiségű végelszámolást indítottak ez évben Magyarországon: augusztus 28-ig 15.205 céggel szemben indult ilyen eljárás, míg tavaly egész évben ennél kevesebb, 13.685 esetben - közölte az Opten céginformációs szolgáltató szerdán az MTI-vel. Az Opten becslése szerint idén 20.000 fölé nőhet a tulajdonosok vagy a hatóságok által, a cégek bezárása érdekében indított eljárások száma.

„A végelszámolások növekedési üteme az év első felében volt rendkívül magas. A jelenség csak részben magyarázható a gazdaság gyenge teljesítményével, hiszen a fizetésképtelenségi eljárások száma korántsem emelkedik ilyen ütemben” - idézi a közlemény Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját, aki szerint a háttérben inkább a mérleget le nem adó cégekkel szembeni következetes hatósági fellépés húzódik meg.

A szakértő hozzáfűzi: 2010 óta a cégek elektronikus úton kötelesek leadni megelőző évi üzleti eredményeiket, és azóta szankcionálja kényszer-végelszámolással a kötelességüknek eleget nem tevő társaságokat a törvény. Az Opten adatai szerint 2009-ről több mint 30 ezer cégnek nincs leadott mérlege.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2011. augusztus 31. 16:30
Rekordot döntött a felszámolások száma Az MSZP mikor kerül végre sorra? Meg a hasonszőrű ál-alapítványok és ál-társadalmi szervezetek...
miloka
2011. augusztus 31. 16:25
Ja kérem ha így vesszük, akkor mennyi volt ebből a pénzmosoda? És arról ki tehet, hogy nem adták be az elszámolást? Tehát a felszámolás jelen esetben a többségnél a saját hibája miatt következett be. Miért kell ezt túldrámázni? Próbálná meg egy egyszerű alkalmazott nem leadni időben az szja elszámolását?
Julismama
2011. augusztus 31. 15:25
"Az Opten céginformációs szolgáltató szerint emiatt elsősorban a 2010-ben bevezetett elektronikus elszámolási rendszer, és a hatóságok fokozott szigorúsága okolható." Okolható? Nem. Az eredménye!!!
Senior
2011. augusztus 31. 14:55
Amennyiben a felszámolók is beletartoznak a beígért 1milla új munkahelybe, akkor hurrá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!