Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Józsefváros: érvénytelen népszavazás sok igennel

2011. szeptember 25. 22:05

A választásra jogosultak 16 százaléka szavazott a józsefvárosi népszavazáson, ami így érvénytelen lett. A résztvevők elsöprő többsége igennel szavazott a Kocsis Máté polgármester által kezdeményezett szavazás kérdéseire, az MSZP szerint viszont a választók távolmaradásukkal mondtak nemet a fideszes kerületvezetés hajléktalanpolitikájára.

2011. szeptember 25. 22:05

Érvénytelen lett a hajléktalanellátással kapcsolatos kérdésekben kiírt helyi népszavazás Budapest VIII. kerületében, miután a választásra jogosultak 16 százaléka járult az urnákhoz a minimálisan szükséges 50 százalék helyett – tájékoztatta Mészár Erika, jegyzőt helyettesítő aljegyző vasárnap este az MTI-t. 57.835-en voltak jogosultak részt venni a helyi népszavazáson, közülük 9.227-en jelentek meg az urnáknál.

A leadott szavazatok alapján mindhárom kérdésben az igenek kerültek többségbe: a megjelentek 85,9 százaléka támogatja, hogy hatályban maradjon a kukázást tiltó rendelet, 88 százalék igennel szavazott a közterületen történő életvitelszerű lakhatás megtiltására, illetve 94,5 százalék egyetért azzal, hogy Józsefváros polgármestere még az idén tárgyalásokat folytasson a fővárosi önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület - hajléktalanokkal kapcsolatos - tehermentesítése érdekében. 

Kocsis Máté polgármester szerint a népszavazáson véleményt nyilvánító 10 ezer ember véleményét mindenképpen figyelembe kell venni. A kerület vezetője úgy látja, az MSZP „mérhetetlen károkat okozott a közvetlen demokrácia intézményében” azzal, hogy a választók távolmaradása mellett kampányolt. Komássy Ákos, a kerületi MSZP elnöke szerint Józsefváros polgárainak túlnyomó többsége, több mint 80%-a nem kért a szegényüldöző népszavazásból. 

Összesen 217 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
torresG4
2011. szeptember 26. 21:01
szintiszta liberalizmus, a saját döntése, hogy megfagy, vagy nem.....emberi jog az is, hogy akár a járdán végzi a nagydolgát..........az meg a társadalom dolga, hogy eltakarítsa és fenntartsa ezt a szabad embert, etesse, itassa, ruházza.......amíg megfagy vagy alkoholmérgezésben kiszenved....
elfelejtette
2011. szeptember 26. 20:21
Feri mikor lesz megint miniszterelnök? Már úgy várom, hogy megoldja az ország problémáit a modernitásfegyverével!
Trükkök Százai...
2011. szeptember 26. 19:38
Döbbenet a topic...
RobertPlant
2011. szeptember 26. 19:04
Az, hogy érvénytelen lett a népszavazás várható volt. Ennél sokkal "fontosabb" (a szavazók mindennapi életét befolyásoló) ügyekben is lasszóval kell fogni az embereket, hogy végre tegyenek valamit a saját sorsuk alakítása miatt. A majd mások megoldják helyettünk mentalitás érvényesül. Hogy az a kevés, aki elment szavazni az a hajléktalanok ellen szavaz, az is várható volt. Általános a nézett, hogy mindegy, hogyan és mit csinálnak a hajléktalanokkal csak ne kelljen látni, szagolni, hallani őket. A (humánus) megoldási javaslatok legtöbbje a hajléktalan szállók befogadó lépességének növeléséről szól, bár ezzel is csak az éjszakai problémájukat oldanánk meg. Erre viszont sok hajléktalan nem hajlandó mert ott mindenét ellopják (ami adott esetben az egyetlen pár cipője is lehet). Én kétfelé választanám a hajléktalanokat. Az egyik csoportba a még menthető hajléktalanok (valamilyen minimális civilizáltságra, társadalmi együtt élésre alkalmas), míg a másikba a már menthetetlen zombik tartoznának. Az első csoportba tartozók kaphatnának szállást, ha egészségügyi állapotuk engedi közmunkára kötelezném őket. A második csoport viszont valószínűleg igazságszolgáltatási vagy elmeorvosi megoldást igényel. Rajtuk már egyébként sem lehet segíteni. A hajléktalan szállások komfort fokozata a társadalom gazdasági teherviselő és az emberek szolidaritási hajlandóságát tükröző állapotot jellemzi. Másrészt a bentlakók mentális állapotát, együttélési képességét, igényét a környezetének állapotára (ez sokszor nulla) is jó jelzi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!