November 13.: a magyar nyelv napja

2011. szeptember 26. 20:24

A magyar nyelv napjává nyilvánította a parlament a magyar nyelvet hivatalossá tevő 1844-es törvény elfogadásának napját.

2011. szeptember 26. 20:24

Ellenszavazat és tartózkodás nélkül a magyar nyelv napjává nyilvánította az országgyűlés november 13-át a magyar nyelv napjává. A határozat szerint: „Az Országgyűlés, felismerve azt, hogy a magyar nemzet összetartozását legfőbb szellemi kulturális örökségünk, nemzeti nyelvünk fejezi ki legjobban - tiszteletben tartva hazánk hagyományos nyelvi sokszínűségét, egyben felelősséget vállalva a kisebbségek nyelvhasználatának jogáért -, a nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránti megbecsülésének kifejezése érdekében, a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvény, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját, november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánítja”.

Az Országgyűlés felhívja az intézményeket, szervezeteket, és egyúttal felkéri a polgárokat, hogy 2011-től kezdve ezt a napot közösen, méltó keretek között ünnepeljék meg. Felkérik továbbá a kormányt, hogy a tudományos élet szereplői, az egyházak és a civil szervezetek bevonásával vizsgálja meg nyelvünk használatának helyzetét, és készítsen intézkedési tervet a magyar nyelv értékeinek védelme, korszerű továbbfejlesztése és népszerűsítése céljából.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
El Topo
2011. szeptember 27. 14:05
http://youtu.be/AagQes8Q6zY
orion
2011. szeptember 27. 14:02
A sok könnyes-szomorú, szívhez szóló gyönyörű vers után itt egy olyan amin viszont könnyesre röhögöm magam mindig: A papagáj szónoklata Egy ritka bátor papagáj kitört a rácsos kalitkából. Kint magához intett néhány cinkét, pintyet, hogy mint szabad szellem, szónoklatot tartson a rabtartók ellen. És mert gyakorlott lett régen a beszédben, el is kezdte szépen, a Nagy Igazságot rikoltva szét: - Gyurrrika széép! (oldalfüggetlenül használható:Đ)
peninsulavaldes
2011. szeptember 27. 11:51
Radnóti Miklós ALKONYI ELÉGIA Ó, alkonyoknak könnyű vétkei: semmittevés és pillanatnyi csönd; az álmos hegyek fejére lassan az este ringató folyókat önt. A nap zaja elúszik messzire, lépek s mintha suttogásban járnék, fut macskatalpain a tompa fény, halvány árnyat szűl a vastag árnyék. Régi halottaimnak húsa fű, fű és virág s mindenhol meglelem; vékony illatukkal álldogálok, s oly megszokott immár a félelem. Fodrozó füst az ákácok sora, a hallgató sötét rájukhajolt, előgurul és tétován megáll föltartott ujjamon a lomha hold. Esti béke, téged köszöntelek, az úton nehéz napom pora száll; lassú szívemben ilyenkor lágyan szenderg a folyton készülő halál. 1936
kukagyerek
2011. szeptember 27. 11:51
"November 13.: a magyar nyelv napja" Ö...ö...ő mertő, ésö, hogyö, stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!