Kávé után is fizetni kell majd chipsadót

2011. október 07. 09:36

Az ízesített sörökre, a kávéra és az alkoholos üdítőkre is kiterjesztené a kormány a chipsadó néven emlegetett népegészségügyi termékdíjat - írja a Hvg.hu a birtokába került tervezetre hivatkozva.

2011. október 07. 09:36

A hvg.hu értesülései szerint a kormány az ízesített sörök után literenként 35 forint, az alkoholos üdítők és röviditalt tartalmazó italok után pedig literenként 100 forint adót fizettetne. Erre azért van szükség, mert ezek egyrészt cukrot tartalmaznak, másrészt hozzásegítik a fiatalokat a rászokásához - írja a lap az indoklás alapján.

A kávé adója a tervezet nyomán kilogrammonként 250 forint lenne, tehát egy, ma 450 forintba kerülő negyedkilós kávé ára 500 forintra emelkedne. Az indoklás szerint a kávét azért kell az adó hatálya alá vonni, mert koffeintartalma miatt túlzott fogyasztása egészségügyi kockázatot jelent.

A tervezet emellett átlagosan 50 forinttal emelné a már kivetett chipsadó mértékét is a sütemények, chipsek, snackek és ételízesítők körében. Továbbá a kormány a módosítással pontosabban meghatározná az energiaitalok körét, belekerülne a jogszabályba, hogy a taurin tartalmú italok után is fizetni kell - olvasható a cikkben.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2011. október 08. 16:41
A kávé után nem tisztességes adót kivetni. Vannak, akiknek örömet okoz, ha reggel megihatnak legalább egy kávét! Ők nem azok, akik fürdőköpenyben utasítgatják a cselédséget a medence széléről! Ha ezt is elveszik tőlük, lassan semmit sem engedhetnek meg maguknak!
dehumanizer
2011. október 08. 08:17
Ja, ez az a valami, amiből az egészségügyben akartak bért rendezni, csak elfelejtették, hogy ezt mondták? (Pótlékemelésről volt szó, ami jól is jönne, bruttó 24e jelenleg, és minden kórház azt nézi, hogyan _ne_ adják oda, volt olyan kórház, ahol megvonták a radiológusoktól -- el is ment a fele.)
Erzsi
2011. október 08. 06:35
Nekem még vannak ötleteim:Vezessék be a Szinglik-Elváltak-Gyerektelenek-Másneműek-Füst-és Szellentési adót...."és a haza fényre derül".........
liberálzöld.
2011. október 07. 14:27
Még szerencs, hogy nincs tengerünk. A tengervíz is sós. Meg lehetne adóztatni. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!