NGM: Nem lesz chipsadó a kávén

2011. október 14. 16:52

A Nemzetgazdasági tárca közleményéből, valamint a parlamentnek benyújtott javaslatból kiderül: nem terheli majd népegészségügyi termékadó a kávét. Az adótörvények módosításáról szóló javaslatot - mely a chipsadóval, a baleseti adóval és az szja miatti bérkompenzációval kapcsolatos - pénteken nyújtotta be a minisztérium a parlamentnek.

2011. október 14. 16:52

A kormány azt javasolja, hogy a jövőben se terhelje népegészségügyi termékadó a kávét - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében, melyet azért adtak ki, hogy korrigálják az Origo cikkében megjelent pontatlanságokat. Az ízesített sörök és alkoholos frissítők esetén egységesen literenként 20 forint lenne az adó.

A tárca közölte: a személyi jövedelemadó és a járulékok szabályainak változása miatti esetleges nettó bércsökkenés ellentételezése érdekében kompenzációs rendszert alakítanak ki. A kompenzáció részleteit már kidolgozták, ezeket még egyeztetik a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleteivel.

A baleseti adóról szólva közölték: azt a biztosítási díj százalékában határozzák majd meg, és figyelembe veszik a biztosítottal kapcsolatos kockázatot, beleértve a baleset által okozott egészségügyi kockázatot is. Hozzátették: a biztosítói piac szereplőinek első visszajelzései alapján az adó befolyással lesz az árakra, így valószínűleg a kialakuló árverseny miatt részben a biztosítók viselik majd annak terhét.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2011. október 16. 20:36
Annak idején az inkvizíció meggyanúsította a kávét, hogy fekete lévén, biztosan az ördög itala. A pápa magához vonta a döntést, megkóstolta a kávét és kijelentette, hogy az inkább az angyalok itala. Maradjunk ennyiben.
tevevanegypupu
2011. október 16. 14:27
Kosz Viktor, tudtam, hogy szot ertunk.(:
liberálzöld.
2011. október 16. 14:16
"NGM: Nem lesz chipsadó a kávén" 1: Gyözött a kávé lobbi? 2: Milyen adó lesz helyette? Vérnyomásrendező?
hátakkor
2011. október 15. 15:27
A, Iván azért felmarkolta a zsét a szösszenetéért..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!