A kollektív szerődést féltik a BKV dolgozói

2011. november 08. 08:58

A kollektív szerződést veszélyezteti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megtakarítási terve, a dolgozók 20-30 százalékos jövedelemcsökkenéssel számolnak - írja a NOL. A szakszervezetek az egyeztetéseket várják, de Vitézy Dávid vezérigazgatóval nem tárgyalnak, őt ugyanis „politikai komisszárnak” tekintik.

2011. november 08. 08:58

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója októberben  Várszegi Gyula vezérigazgatót bízta meg a cég megtakarítási tervének elkészítésével. Várszegi december közepéig kapott időt a mindenre, így a kollektív szerződésekre is kiterjedő lehetséges megszorítások összeállítására, illetve az ő feladata az érdek-képviseleti tárgyalások lefolytatása is.

A NOL úgy tudja, a változások irányát a munkavállalói szempontból szigorú új munka törvénykönyve határozza majd meg. A BKK dolgozói ennek alapján jövedelmük 20-30 százalékos csökkenésével számolnak. A Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének (MKDSZ) elnöke a portálnak elmondta, „sem a pótlékokról, sem az utazási kedvezményről, sem az étkezési utalványról nem mondhatunk le, hiszen ez a többség megélhetését veszélyeztetné”. Gulyás Attila hozzátette: „a tárgyalások legfeljebb az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári befizetések támogatásáról folyhatnak, de ezekből nagyságrendekkel kevesebb folyhatna be a megcélzottnál”.

„A járművezetők és a karbantartók juttatásain már nincs mit spórolni” – véli Nemes Gábor, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének (KEKSZ) alelnöke. Mint azt a NOL-nak elmondta, úgy látja, „a dolgozókat ellehetetlenítő intézkedések nem húzzák ki a céget a pénzügyi gödörből”

Az érdekképviseletek szerint amíg folynak a tárgyalások, addig van remény a kollektív szerződés megtartására is. Leszögezték azonban: Vitézy Dáviddal nem tárgyalnak. „A holding lebeg a levegőben, vezére meg politikai komisszárként osztogatja a parancsait” - mondta ennek kapcsán Gulyás Attila.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya ezredes
2011. november 08. 16:29
2000-ben, 15 évesen a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület alapító tagja, 2002-től elnökségi tag, a közlekedésfejlesztési munkacsoport vezetője. 2006-tól az egyesület szóvivője. 2007 januárjától 2009 decemberéig a Fidesz delegáltjaként tagja a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) Felügyelő Bizottságának. Az FB tagjaként számos, a későbbi korrupciós botrányok kirobbanásához vezető belső vizsgálat kezdeményezője[5], a büntetőeljárásokhoz vezető vizsgálatok túlnyomó többségét kezdeményezte. A korrupciós ügyek vizsgálata miatt számos támadás érte. Szerintem tiszteletremelto.
dehumanizer
2011. november 08. 14:23
A cikkhez mellékelt képet is Kerényi rendelte? (Bocsika, ezt nem tudtam kihagyni.)
bookmark
2011. november 08. 13:40
En szivem szerint eloszoris nekifognek egy alternative BKV megszervezesenek es beuzemelesenek. Tiszta lappal induljon mint tarsasag. Ha nem tevedek ennek mar volt nemi jele. Aztan hagynam osszeomlani a regit, azzal, hogy egyeni szerzodesek lesznek az ujban es nem tobb mint 2 szakszervezet, hogy tudjanak versenyezni. Most alairni egy kollektiv szerzodest megkotne a kormany kezet. Minden jelenlegi dolgozoval iratnek egy szakmai oneletrajzolt es egy szakmai hiba-listat a munkaltatoval. Plusz mennyit hianyzott, mennyi szakmai kart okozott, baleset stb... Aztan sorbatennem a neveket a jobb munkat vegzoket elore. Aztan tennek egy ajanlatot a jobbaknak az uj BKV-tol. Akinek biztos helye lenne az uj BKV-nel, az nem fog tovabb a regi miatt tuntetni. A bizonytalansag az a tenyezo, amit a szakszervezetek kihasznalnak. Ettol kell megszabadulni.
bmucsai
2011. november 08. 13:03
A BKV-nál harminc körüli szakszervezet van. Ezek számát is meg kellene felezni. Nem tudom elég tehetséges e Vitézi Dávid, de pont egy ilyen fiatal emberre van szükség az egész rendszer átalakításához, mert ez évekig eltarthat. A kialakult rendszer minden elemét egyenként meg kell vizsgálni, újragondolni a szerepét átalakítani vagy megszüntetni. Óriási munka. A kérdés az, hogy a kialakult rendszer foglyaként konfliktusok nélkül a környezet szeretetétől övezve töltjük el időnket vezetőként, vagy mi uraljuk a rendszert és sok konfliktussal átalakítjuk legjobb tudásunk szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!