Végelszámolások: ismét rekordszinten

2011. november 07. 13:54

A tavalyihoz képest 105,7 százalékos növekedést ért el a végelszámolási eljárással megszűnt cégek száma Magyarországon október végére. A felmérést végző Opten szerint ezt részben a bíróságok által elrendelt kényszer-végelszámolások gyakorisága is magyarázza.

2011. november 07. 13:54

Ismét történelmi rekordot ért el a végelszámolások száma Magyarországon az Opten felmérése szerint. A tulajdonosok által megszüntetett vállalkozások száma augusztus végén 15 ezer volt, az elmúlt két hónapban azonban további ötezerrel nőtt. A 2185 végelszámolási eljárás 105,7 százalékos növekedést mutat a tavalyihoz képest.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója az októberi adatok tükrében úgy véli, a vállalkozások működésének transzparenciája gyorsuló ütemben romlik, a cégvilág működése nem lett szabályszerűbb, továbbra is nagyon sok a mérlegproblémák miatt a bíróságok által elrendelt kényszer-végelszámolás.
   
Felszámolási eljárás októberben 1659 társaságot érintett, ez 15,5 százalékos emelkedés a 2010-es adatokhoz képest. Teljes évet tekintve október végéig 1819-el több cég dőlt be az egy évvel korábban mérthez viszonyítva.

3817 új vállalkozás is elindult múlt hónapban, így átlépve az éves 40 ezres határt. Szakértők szerint ezt, az egy évvel korábbihoz képest 3,9-kal magasabb számot sem a cégvilág állapota, sem a gazdasági helyzet nem indokolja.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smogger
2011. november 08. 16:32
Magyarország gazdaságát évek óta a feketegazdaság tartja életben.Orbánék csak rátettek egy lapáttal, de Gyurcsánynál is így volt. Tudom hihetetlen de sajnos való igazság.
smogger
2011. november 08. 16:32
Magyarország gazdaságát évek óta a feketegazdaság tartja életben.Orbánék csak rátettek egy lapáttal, de Gyurcsánynál is így volt. Tudom hihetetlen de sajnos való igazság.
nyugalmazott tanár
2011. november 08. 08:28
Ha megmondja nekem valaki, hogy ki számoltatta fel Magyarországon az elmúlt 20 év alatt a legtöbb cégét, és az illető mekkora jövedelmet vallott be tavaly, akkor egy láda sörre jelentkezhet nálam. Csak azért, hogy mielőtt elkezdenénk zsebkendő után kapkodni, tudjuk, hogy kiért könnyezzünk.
nyugalmazott tanár
2011. november 08. 08:25
"Felszámolási eljárás októberben 1659 társaságot érintett, ez 15,5 százalékos emelkedés a 2010-es adatokhoz képest." Hány felszámolt cég tulajdonosa alapított helyette kettőt? És hova lett az a pénz, amit el kellett tüntetni a felszámoltatással? Maga a rövid hír nagyon, de nagyon félrevezető!!! Az okokat többnyire még a leggondosabb bíróságok sem tudják tisztázni. A kivétel a kevesebb...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!