LMP: Adócsalásra kényszeríti a kisvállalkozásokat a kormány

2012. március 02. 13:48

Scheiring Gábor szerint a Fidesz korábban azt ígérete, a hazai kisvállalkozásokat helyzetbe hozva kormányoz majd, ezzel szemben mára ezek a cégek teljesen ellehetetlenültek, és csak az adócsalás, vagy tevékenységük megszüntetése között dönthetnek.

2012. március 02. 13:48

Az LMP szerint a kormány adócsalásra kényszeríti a kisvállalkozásokat „jövőkép nélküli gazdaságpolitikájával”, valamint a folyton növekvő közterhekkel. Scheiring Gábor sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Fidesz korábban azt ígérete, hogy vállalkozásbarát módon, a hazai kisvállalkozásokat helyzetbe hozva kormányoz majd, ezzel szemben mára ezek a cégek teljesen ellehetetlenültek és csak az adócsalás, vagy tevékenységük megszüntetése között dönthetnek.

Scheiring közölte, hogy írásbeli kérdést intéz Matolcsy Györgyhöz. Az LMP-s politikus többek között arra kíváncsi, hogy miért emelte a járulékokat a kabinet, miért emelték az eva-t 30 százalékról 37 százalékra és hogy mi indokolta a minimálbér és bérminimum emelését, ha azzal csak a vállalkozások terhei nőttek, a kiskeresetű dolgozók bére nem. Továbbá számon kéri a cégbejegyezéshez kapcsolódó illetékek emelését, a szerinte „teljesen értelmetlen” kötelező iparkamarai tagság bevezetését is. Scheiring szerint zsarolás a kötelező bérkompenzáció, amellyel a kabinet az egykulcsos szja-t és az adójóváírás kivezetését próbálta „kapkodva korrigálni” – mondta.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egypolgár
2012. március 03. 09:16
Nézzük a tényeket mit tett ezügyben a fidesz kormány. Tavaly csökkentették a társasági nyereség adót 10% ra a korábbi 20+4%-ról mondván mostmár nem éri meg majd csalni és ezzel ők meg is lépték az ígért drasztikus adócsökkentést. Ezzel jelentősen támogatják a kis és középvállalkozókat. Ez nagyon jól hangzik és a nem vállalkozó átlagpolgár erre azt gondolja, hogy igen ez nem semmi! Akkor számoljunk kicsit! Sajnos általánosságban elmondható, hogy a legtöbb kis és középvállalkozás is a 2008-as válság óta éppen csak tengődik és jellemzően vagy veszteséges vagy csak minimálisan nyereséges. Az építőipar pedig egyenesen agonizál. De tételezzük fel, hogy sikerült egy kisvállalkozásnak 2 milló forint nyereséget produkálnia. Ebben az esetben nem 240 ezer forint nyereség adót kell fizetnie hanem csak 100 ezer forintot. Magyarul éves szinten kemény 140 ezer forinttal könnyebb helyzetben van az adott kisvállalkozás. Éves szinten 140 ezer forint nem gondolom, hogy olyan jelentős segítség és lépéselőny mint ahogyan azt a kormány beállítja. Arról nem harsog a kormány, hogy azóta kétszer történt járulék emelés és a minimálbért illetve a szakmai minimálbért is jelentősen majd 20%-al emelték. A kötelező bérkompenzációról már nem is szólva. Szijjártó és Orbán is azt mondta anno, hogy senki nem járhat rosszabbul az egykulcsos szja-val, aki ezt a rémhírt terjeszti az hazudik. Aztán kiderült, hogy mégis csak így van. Erre kötelezték a munkaadókat, hogy azoknak akik rosszabbul járnak az egykulcsos adóval annak a bérét kompenzálják a munkaadók. (mekkora buli! amit az állam a gazdagoknak adott az egykulcsos adóval azt részben fizesse meg a vállakozói réteg. Aki kicsit is tud számolni belátja, hogy a tavaly óta a fenti okok miatt jelentősen megemelkedett járulékterhek akár havi(!) szinten többre rúghatnak mint amit a kormány a vállalkozóknál hagyott éves szinten a társasági nyereségadó csökkentéssel. Magyarul nemhogy segített volna a kis és középvállakozásokon hanem ténylegesen újabb terheket rótt rájuk. Ezek után bármilyen plusz költség már tényleg az elviselhetelen kategóriába tartozik. Ideértve az utazási költségtérítést is. Jómagam tavaly a fenti okon miatt küldtem el 5 alkalmazottat és jöttem külföldre dolgozni. Elegem lett abból, hogy a dupláját sem vittem haza annak amit az alkalmazottaim kerestek. Pedig a felelősségem a sokszorosa volt, a és nem kevés pénzt (sok milliót) tettem a vállalkozásba úgy mint gépek, járművek, kapcsolatok stb... Ha bankba teszem és amellett dolgozom akkor valóban jobban járok, kevesebb felelősség, idegesség. Szerintem közel sem vagyok egyedi eset és ahogyan a vállalkozói réteg (nem a fiktít cégekre gondoltam)zsugorodását látom ez nem vezet jó irányba. Egy statisztika szerint az össz. GDP 45%-át a hazai kis és középvállakozások termelik, nyilván ez az adó illetve a járulékbevételekre is igaz hellyel-közzel. Ha ez igaz akkor azt kell mondjam, hogy ez a barom kormány a tojó tyúkokat vágja le, ugyanakkor egyre több tojással számol évről évre.
nyugalmazott tanár
2012. március 02. 17:36
LMP: Adócsalásra kényszeríti a kisvállalkozásokat a kormány Esetleg tudnának ajánlani néhány, náluk már bevált trükköt LMP-ék?
bigyomail
2012. március 02. 16:06
Mi van? Lesz olyan párt, aki végre kiáll a vállalkozókért is? Vagy ez csak egy kampányfogás, de az LMP alapvetően nem fog változtatni a gazdaságpolitikáján?
kjkj945
2012. március 02. 14:24
A nagyok kényszerítés nélkül is megtették a gengszterváltás óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!