Nem vehetnek majd energiaitalt a kiskorúak

2012. június 29. 11:22

Az Emberi Erőforrás Minisztérium megkezdte a törvényi előkészítését annak, hogy kiskorúaknak ne lehessen eladni energiaitalt – közölte Balog Zoltán. Az elmúlt két hónap alatt több mint százan lettek rosszul energiaitaltól, többségük kiskorú.

2012. június 29. 11:22

A tavaly szeptemberben bevezetett népegészségügyi termékadó (közismert nevén chipsadó) koffein- és nem a jóval károsabb taurintartalmuk alapján sújtja az energiaitalokat, de az ennek köszönhető drágulás, úgy tűnik, nem csökkentette az energiaitalok népszerűségét a fiatalok körében.

Az ÁNTSZ legfrisebb összesítése szerint a tavalyi év utolsó két hónapjában több mint százan lettek rosszul energiaital fogyasztása miatt, akiknek a többsége kiskorú, negyedük még tizenöt évesnél is fiatalabb. Szakorvosok szerin az energiaitalok túlzott fogyasztása cukorbetegséget, kiszáradást, vesebajokat, szívritmuszavart okozhat, alkohollal vagy gyógyszerrel kombinálva pedig akár halálhoz is vezethet.

Balog Zoltán közölte: az Emberi Erőforrás Minisztérium annak a törvényi előkészítésén dolgozik, hogy a jövőben tizennyolc éven aluliak energiatalt se vásárolhassanak – írja a dehir.hu. 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szegfűs narancsos szegfű
2012. június 29. 12:07
Minden az eladón múlik. Tapasztalataim szerint az alkohol/dohánytermékeket a legtöbb helyen nem adnak ki fiataloknak, igazolványt elég sok helyen elkérnek. Esetleg megvetetik majd a nagyokkal, ha annyira kell nekik az az ipari hulladék.
pimepime
2012. június 29. 11:39
A fiatalkori dohányzás tiltásának eredménye nyíltan tetten érhető az utcákon, frekventáltan a középiskolák bejáratainak környékén. Hasonlóan "erdményes" lesz ez a faszság is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!