Általános nyugdíjkorhatár jöhet a közszférában

2012. július 20. 09:52

Csaknem az egész közszférába behoznák az általános nyugdíjkorhatárt: a jelenlegi hatvankét, később a hatvanöt éves nyugdíjba menetel válna kötelezővé.

2012. július 20. 09:52

Az egészségügy és a felsőoktatás kivételével az egész közszférába behoznák az általános nyugdíjkorhatárt a kormány egyik elképzelése szerint – írja a Magyar Hírlap. Ezzel a jelenlegi hatvankét, majd a későbbiekben hatvanöt éves nyugdíjba menetel válna kötelezővé. A tapasztalt nyugdíjas bírók munkájára továbbra is számítanának, a munkáltató kérvényezésre ugyanis lehetővé tehetné a munkavállaló további foglalkoztatását.

A másik elképzelés szerint átemelnék a nyugdíjtörvényt az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé, így sarkalatossá tennék a jogszabályt. Az Alkotmánybíróság döntésében azzal is magyarázta a megszavazott rendelkezés alkotmányellenességét, hogy a bírák korhatárát megszabó törvény alacsony jogi státusú. A kormány a lap szerint nemzetközi példákat is vizsgál, és megvárhatja, miként határoznak az ügyben az európai jogi fórumok.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forsz
2012. július 21. 23:46
A bírókon túli közszféra köszönje az Alkotmánybíróságnak, de még inkább Paczolaynak, ha nem tetszik a kiterjesztett rendszer. Mivel szavazategyenlőség volt az Alkotmánybíróságon, Paczolay döntött, mint elnök. Aki azt hitte, hogy pofozhatja Orbánt, az korlátolt elmeroggyant!
Ouroboros
2012. július 20. 14:01
Szopás. A legtapasztaltabb, legaktívabb kutató, a húzónév az intézetünkben 65 elmúlt (mondjuk kinéz ötvennek). És szerintem ez nem egyedi eset.
Basiliscus
2012. július 20. 11:44
Remélem akkor parlamenti képviselőkre is vonatkozni fog.
tarackos
2012. július 20. 11:21
"Az egészségügy és a felsőoktatás kivételével az egész közszférába behoznák az általános nyugdíjkorhatárt a kormány egyik elképzelése szerint" Mi értelme lenne ha máris vannak kivételek? Pont semmi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!