Az oktatási államtitkárság nem ért egyet az ombudsmannal

2012. július 24. 18:16

Az oktatási államtitkárság szerint nem helytálló az alapvető jogok biztosának az állami ösztöndíjas, illetve részösztöndíjas hallgatói létszámkeret visszavonására vonatkozó kérése.

2012. július 24. 18:16

Az ombudsman a felsőoktatásban felvehető hallgatók létszámkeretéről szóló határozat visszavonását kérte a kormánytól. Szabó Máté az Alkotmánybíróság egy határozatára is hivatkozva azt kifogásolja, hogy a létszámkeretet nem a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően állapították meg. Az ombudsman szerint a kormányhatározat megalkotása a jogállamiság, valamint a jogbiztonság elvével és ezen keresztül a művelődéshez való joggal összefüggő visszásságokat okozott.

Az oktatási államtitkárság válaszában idézte a hatályos felsőoktatási törvényt: „Nem kell a létszámkorlátozást alkalmazni, amennyiben a döntéshozatal évében benyújtott jelentkezések számának előző évhez viszonyított változása meghaladja a tíz százalékot.” Kiemelték: a kormány a felsőoktatási törvénynek megfelelően döntött az állami ösztöndíjas, illetve részösztöndíjas létszámkeretről, és figyelembe vette a munkaerőpiac képzési igényeit, valamint a várható jelentkezői létszámarányt. Az államtitkárság fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a 2012 szeptemberétől újonnan belépő diákok több mint hatvan százaléka teljes állami ösztöndíjban részesül.

A közlemény szerint az idén felvételiző fiatalok nagy várakozással tekintenek felsőoktatási tanulmányaik megkezdése elé. Abban az esetben, ha a biztos kérése teljesülne, a 2012/2013-as tanévben egyetlen új hallgató sem lenne az egyetemeken és főiskolákon – írja az oktatási államtitkárság.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trespass
2012. július 24. 19:39
Egy kérés hogy lehet nem helytálló?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!