Wiener Zeitung: Igazságtalan Orbán Viktorral az európai politika

2012. augusztus 10. 12:07

A magyarországi, illetve a romániai belpolitikai fejleményekre való európai reagálást hasonlította össze a Wiener Zeitung című osztrák lap pénteki számában megjelent vendégkommentár.

2012. augusztus 10. 12:07

Nem az a leginkább feltűnő a drámai romániai politikai eseményekben, amit a Frankfurter Allgemeine Zeitung „hideg államcsínyként” jellemez, hanem az EU visszafogott reagálása Victor Ponta kormányfő „ál-legális praktikáira” – írta Ulrich Schacht író, újságíró, a Welt am Sonntag című német újság korábbi vezető szerkesztője. Az Európai Bizottság a romániai eseményekre azzal reagált, hogy „a legszívélyesebben arra kérte valamennyi román pártot és a hatóságokat: a jövőben legyenek szívesek ügyelni a jogállamiság követelményeire” – fogalmazott Schacht a napilapban, amelynek az osztrák kormány a kiadója.

Schacht meglepőnek tartja a brüsszeli reakciót annak fényében, ahogy nem olyan hosszú idővel ezelőtt a magyarországi politikai fejleményeket kezelték Európában. Az európai bírálatokat „uszításig fokozott kritikaként” jellemezte a szerző. „Amikor Magyarország kristálytiszta demokratikus eljárással megválasztott kormánya abszolút parlamenti többségével klasszikus szellemiségű alkotmányt fogadott el, európai parlamenti és bizottsági illetékesek a fasizmus visszatérését jósolták, és még Hillary Clinton amerikai külügyminisztert is közbeavatkozásra bírták rá” – írta. A szerző úgy látja, mindkét reakció ugyanannak az „európai egyetemesség-projektnek” a két oldalát képviseli. A politikailag és kulturális értelemben szuverén, keresztény irányultságú nemzetek csak zavarják ezt a projektet, ezért „gyűlölik az Orbánokat” és „szeretik a Pontákat” az „internacionalista funkcionárius-Brüsszelben” – írta Schacht.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. augusztus 10. 17:27
Szerintem leáldozóban van „internacionalista funkcionárius-Brüsszel”. Nagyon jó értékelést adott erről Orbán Viktor Tusnádon. Szenzációs volt! Rágcsálhatják a brüsszeliek, míg beletörok a foguk.
Antigoné
2012. augusztus 10. 15:43
Az EU -szocialista-domináéns- vezetői azt nem bírják elviselni, hogy a Fidesz soha nem láátott felhatalmazással került kormányra, és nemzeti politikát visz. (Gazdasági téren is!)Ezeket a senkiházikat az alsócicafarki egerész egyesület segédraktárosának sem választaná meg senki.
füst
2012. augusztus 10. 15:06
Nyilván úgy van, ahogy következtetésében megfogalmazta az újságíró, de nem olyan nagy baj ez. Legalább kiderült számunkra is a működésük természete. Megismertük őket.
Autofocus
2012. augusztus 10. 14:39
Mocskos komcsik, hibbant libsik, elbuktátok a gyűlöletkampányotok a nemzet normális többsége ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!