Áder kezében a Geréb-ügy

2012. szeptember 12. 13:43

Az államfő megkapta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztését a foglalkozásától eltiltott Geréb Ágnes kegyelmi kérvénye ügyében.

2012. szeptember 12. 13:43

Megérkezett Áder János államfőhöz Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász, Geréb Ágnes kegyelmi kérvénye ügyében – erősítette meg szerdán Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója. Az államfő megfontolt mérlegelést követően hozza meg döntését - mondta Altorjai Anita. A kegyelmi döntésről szóló határozatot – a büntetőeljárásról szóló törvény alapján – az ügyben első fokon eljárt bíróság kézbesíti majd az érintettnek. A köztársasági elnököt nem kötelezi határidő döntése meghozatalára.

Geréb Ágnest február 10-én négy otthonszüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint Geréb Ágnes a leghamarabb a büntetés kétharmadának a letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra. Ezenfelül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Geréb Ágnes kegyelmet kért az államfőtől. Mindeközben azonban a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász ellen további ügyei miatt vádemelést javasolt a rendőrség, és az ügyészség be is nyújtotta vádiratát foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt. A szülész-nőgyógyász ezen ügyek miatt jelenleg is házi őrizetben van.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frits van den Haag
2012. szeptember 14. 20:23
Érdekes, hogy itt a jogi paragrafusok keresése történik, s közben a Baltagate ügyet belekeverik, ahol a kiadatásról szóló jogi passzusokról (konkrétan) senki nem beszélt. Mintha az a politikusok ügye lett volna. Persze, ha lenne jog, akkor lenne politika is. És akkor értelme lenne egy politikai döntésnek. De így... De, térjünk vissza. Az itteni hír szerint, az előzetes letartóztatást (ma háziőrizet) "közokirathamisításra való fölbújtás bűntette" meg a "kuruzslás vétsége" vádak teszik indokottá. Nem gondolhatják komolyan, hogy EZEK A VÁDAK indokolttá tehetik az előzetes fogvatartást? Hacsak az nem, hogy már megvan az ítélet (a még korántsem bizonyított vádakra), amit előre kitöltetnek vele. A tárgyaláson a bíró meg nem fog kevesebb letölthetőt adni, mint amennyit már a vádlott már leült. Ugye, ez a gyakorlat? A tények nem kell, hogy zavarják a T. Bíróságot (mint említettem, lásd a Móri Mészárlást). Jogilag persze lehetséges a "kuruzslás" vádja egy többdiplomás orvossal szemben. Ám az nem kuruzslás, amit a mi kedves jogászaink elkövetnek velünk, a mi bőrünkre?
morfondír
2012. szeptember 12. 14:59
Jobb ma egy túlzok, mint holnap még egy Geréb.
balint60
2012. szeptember 12. 14:45
Ha már közreműködtünk abban, hogy egy baltás gyilkos kegyelmet kaphasson, nehezen lenne magyarázható Geréb Ágnes elutasítása.
==T==
2012. szeptember 12. 14:10
Geréb zsidó, és mivel Áder kinevezése óta egyfolytában nekik kedveskedik, jó eséllyel kegyelmet kap az a félkegyelmű, hogy aztán ott folytassa, ahol abbahagyta...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!