Navracsics: Meg kell védeni az értékeinket

2012. szeptember 27. 18:10

A nemzetek versenyében akkor tudunk helytállni, ha megvédjük helyi értékeinket – mondta Navracsics Tibor Herenden, a Polgármesterek a nemzeti értékek védelméért elnevezésű fórumon csütörtökön.

2012. szeptember 27. 18:10

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a herendi manufaktúra konferenciatermében elmondott köszöntőjében felidézte: 85 évvel ezelőtt született az a törvény, amely létrehozta a Collegium Hungaricumot azzal a feladattal, hogy külföldön védje a magyar szellemi vívmányokat, külföldre közvetítse a magyar szellemi örökséget. Az akkor létrehozott ösztöndíjrendszer ma is él, lehetőséget adva a fiataloknak, hogy más országokkal ismerkedjenek – mondta.

A politikus azzal folytatta: idén az Országgyűlés elfogadta a hungarikumtörvényt, amely már nemcsak a magyar szellemi, hanem a tárgyi emlékeket is védi. Azt az örökséget, amely megkülönböztet, kiemel bennünket a többi nemzet közül, és amelyekre büszkék lehetünk. Ezen értékek hosszú listájából a herendi porcelánt és a tokaji bort említette példaként.

Mint mondta, a jogszabály megalkotásával nem ér véget a folyamat, kinyílnak a lehetőségek, hiszen a nemzetek versenyében akkor tudunk helytállni, ha a helyi értékeket meg tudjuk védeni. A mi feladatunk, hogy ezeket az értékeket gondozzuk, az önöké, hogy a helyi értéktárak létrejöjjenek és fennmaradjanak – mondta a polgármesterek előtt Navracsics Tibor.

Horváth Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, a törvény egyik előkészítője, aki 2008-óta szervezi Veszprémben a hungarikummozgalmat, arról beszélt, hogy a hungarikumtörvény elfogadásához kormányváltásra volt szükség. Mint mondta, ezt a fórumot azért szervezte, hogy a települések vezetői első kézből értesüljenek a helyi értéktárak létrehozásának lehetőségeiről.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. szeptember 28. 09:57
"Navracsics: Meg kell védeni az értékeinket" Majd, pont egy nemzetellenes bagázs fogja megvédeni! Szemét fidesz + mszp + dk!
Ald0 Raine hadnagy
2012. szeptember 27. 20:47
" Meg kell védeni az értékeinket" Igen Csicska, tőletek.
balint60
2012. szeptember 27. 20:01
"Meg kell védeni értékeinket" - tökéletesen igaz állítás. Leginkább a hazánk -társadalmi, közjogi és gazdasági- értékeit leginkább az Orbán-rendszer ámokfutásától kell megvédeni.
Yuing
2012. szeptember 27. 19:27
Nahát amit ti védtek meg az szarrá válik !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!