Tari Annamária: A gyereket a beszélgetés védheti meg az online veszélyektől

2012. szeptember 26. 18:15

A csoportnyomás hatása online felületen erős, s a csoportnormát a fiatal azonnal elfogadja – mondta Tari Annamária keddi előadásán arra utalva, miért kockáztatják személyes adataikat, és miért osztanak meg magukról rendszeresen képet a kiskorúak.

2012. szeptember 26. 18:15
Bánlaki Dalma Stella

Én soha nem az internet ellen beszélek, hanem mindig mellette – szögezte le beszéde elején dr. Tari Annamária, pszichoanalitikus a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által az NMHH támogatásával szervezett konferencián. Az offline kamaszok az online térben című előadásán a szakember egy felmérést ismertetett, miszerint a brit 5-13 évesek fele képtelen bekötni a cipőfűzőjét, nem tud elkészíteni egy teát, és térképet sem tud olvasni. „Miért kellene térképet olvasniuk, ha létezik a GPS?” – tette fel a kérdést Tari, aki szerint „inkább arra kell törekedni, hogy meglássuk, mi az, ami fontos, és mi az, ami nem”. Megjegyezte: természetesen az offline tér cselekedeteit nem érdemes feláldozni az online ismeretekért. Egy másik felmérés eredményeit bemutatva közölte: a 0-1 évesek 10 százaléka, a 2-4 évesek 39 százaléka, az 5-8 évesek 52 százaléka tudja használni az iPadet.

Azok az ingerek, amelyek a mai fiatalokat érik, változtatni fogják a gondolkodást, a lineárissal szemben egy másfajta asszociatív jellegű alakul ki. A figyelem is átalakul: a kamaszok ma már megosztott koncentrációra is képesek, tanulás közben rádiót hallgatnak, vagy akár tévét is néznek – mondta Tari. Megjegyezte ugyanakkor: a szókincs fejlődésének például továbbra is az offline térben kellene megvalósulnia, hiszen az online részben az többek között az emotikonok által is beszűkül.

Tari Annamária felhívta a figyelmet: a negatív, agresszív tartalmakra a serdülők komoly érzelmekkel reagálnak, és ez hatással van jövőbeli viselkedésükre is. „A fájdalom, az ma is fájdalom, a szorongás, az ma is szorongás” – mondta a pszichoanalitikus, hozzátéve: akár egy „idilli” családban is az online csoportok lesznek meghatározók egy kiskamasz számára. A csoportnyomás hatása online felületen erős – különösen ha mások számára is látható –, létrejön egy olyan csoportnorma, amelyet a fiatal magára nézve azonnal elfogad – mondta, megjegyezve: az online értékítélet sokszor szembemegy az offline értékítélettel.

A FourSquare alkalmazását megemlítve Tari elmondta: módosul az önmegmutatás, a közlés is a mai világban, és ez nem véletlen. „A fiataloknak ma folyamatosan csiszolniuk kell online státuszukat; a közösségi médiában a profilalkotás egy nárcisztikus működés, bizonyos közösség médiafelületeken a nárcisztikus tulajdonságok túlreprezentáltak.” Hozzátette: ezzel már nem lehet mit kezdeni, ez egy ilyen világ.

Fontos, hogy a szülő otthon hagyjon időt a gyereknek, hogy visszajöjjön az online térből az offline világba, és beszélgessen a valóban fontos érzelmekről – tanácsolta a szakember. „Amit Lorencz már rég leírt, hogy csökkenni fog a tolerancia és az elégedettségérzés, az a világ most eljött.”

Tari szót ejtett az érzelmi inkontinenciáról is. Mint mondta, megkönnyebbülést okoz, ha a fiatalok megosztják ismerőseikkel élményeiket a nyilvános térben, ezzel azonban az a baj, hogy a gyerekek nem tanulják meg a késleltetés képességét, vagyis hogy pár órát magukban tartsák a traumát, és maguk kezdjék el feldolgozni azt. „Kívül kezdjük el hordozni saját önértékelésünket”, ami az önbizalom rovására megy majd – állította Tari. Megjegyezte: minden online funkció ösztöneinkhez simul, azonban mostanra ezek túllőttek eredeti céljukon, és bizonyos személyeknél betegességig fajulhatnak. „Veszély, ha észre sem vesszük ezeket a változásokat, hogy a fiataloknak segíteni tudjunk” – szögezte le.

Az új eszközök elérik, hogy a fiatalok felnőttesen viselkedjenek, holott érzelmi intelligenciájuk nem fejlődik olyan sebességgel. Hogy hogyan lehetne ezen változtatni? Tari Annamária szerint egy felnőtt jelenléte segíthet, aki elmagyarázza a kamasznak az offline kapcsolatok fontosságát. „Fiatalok esetében nem tanácsos hagyni, hogy az online tér túl hangsúlyos legyen” – zárta a pszichoanalitikus.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!