Akár már februárban az MMA-hoz kerülhet a Műcsarnok és a Vigadó

2012. december 29. 13:32

Benyújtotta a kormány a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján a Műcsarnok és a Pesti Vigadó épülete ingyenesen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába kerülhet az államtól. A jogszabályt leghamarabb a február 11-i első ülés után tudja elfogadni a Ház.

2012. december 29. 13:32

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter indítványa szerint a Pesti Vigadó a magas színvonalú művészi alkotómunka közösségi feltételeinek megteremtése, a Műcsarnok pedig a kulturális értékek védelme és gyarapítása, valamint a művészeti és a történeti hagyományok megőrzése érdekében kerül térítésmentesen a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába. Az átruházásról szóló szerződéseket az állam nevében Orbán Viktor miniszterelnök írja majd alá.

A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. Az Országgyűlés a tervek szerint február 11-én ülésezik először, így a jogszabályt leghamarabb azt követően tudja elfogadni a Ház.

A kultúráért felelős államtitkár, L. Simon László novemberben közölte, hogy a kormány döntése alapján január 1-jétől a Műcsarnok és a Pesti Vigadó tulajdonjoga az MMA-hoz kerül. Mint mondta, a Műcsarnoknak mint ingatlannak a tulajdonjoga az akadémiáé lesz, a kortárs kiállítóhelyet üzemeltető Műcsarnok Nonprofit Kft. tulajdonosa és fenntartója azonban továbbra is az Emberi Erőforrások Minisztériuma marad, a nonprofit kft. feladatellátásának művészeti és tartalmi kérdéseiben egyetértési jogot biztosítva az MMA elnökének.

Néhány nappal később lemondott posztjáról Gulyás Gábor, a Műcsarnok tavaly kinevezett vezetője, mert nem értett egyet azzal, hogy az intézmény működési rendje januártól megváltozik. A Műcsarnok átadása miatt az ellenzék és sok művész is tiltakozott.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2012. december 30. 12:13
Kutya ugat, karaván halad.
Potymog
2012. december 29. 23:38
"A Műcsarnok átadása miatt az ellenzék és sok művész is tiltakozott." És a nép, az Isten adta nép, vajh mit szól hozzá? Lám, még van egy-két dolog, amit el lehet venni a köztől
Potymog
2012. december 29. 23:23
"Benyújtotta a kormány a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján a Műcsarnok és a Pesti Vigadó épülete ingyenesen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába kerülhet az államtól.... Az átruházásról szóló szerződéseket az állam nevében Orbán Viktor miniszterelnök írja majd alá." Ahhoz, hogy a művészek ott tudjanak tevékenykedni, semmi szükség arra, hogy néhányan közülük a tulajdonjogot megkapják az államtól, elég, ha a működtetés az övék. Nem kéne eltulajdonítani a köz vagyonát senkinek, még akkor sem, ha Orbán Viktor személyesen adja nekik.
balbako_
2012. december 29. 18:32
Ezt valószínűleg drámaként élik meg azok, akik egy lefosott kilométerkövet kiállítandó, magas esztétikai tartalmú műalkotásnak tartanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!