Még nem döntöttek az élelmiszeráfáról

2013. január 02. 07:29

Még nincs végleges döntés az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről – tudta meg a Népszabadság a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM).

2013. január 02. 07:29

Egyelőre lepattant a kormányról a hazai élelmiszeripar meghatározó cégeit tömörítő lobbicsoport javaslata az alapvető élelmiszerek áfájának tíz százalékra csökkentéséről – írja a lap szerdai száma.

A Népszabadság emlékeztet arra: a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű szervezet megbízásából tavaly nyáron az Ernst & Young tanulmányt készített, amely szerint tízszázalékos áfakulcs mellett a büdzsébe is befolyna a forgalmi adóból várt bevétel, ugyankkor ilyen áfaszint mellett már nem lenne kifizetődő a feketekereskedelem.

Az élelmiszeriparban úgy tudják, az NGM most azért nem ment bele az áfacsökkentésbe, mert nem merték megkockáztatni, hogy ne teljesüljön az idei évre meghatározott hiánycél.

A tárcánál azzal érveltek, hogy az Európai Bizottságnál és a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) most rosszul venné ki magát egy radikális áfacsökkentés. Ezt Torba Tamás, a fórum szóvivője azért nem érti, mivel ők is tárgyaltak az EU, illetve az IMF képviselőivel, és ezeken az egyeztetéseken nem merültek fel ilyen aggályok. Sőt, a szóvivő szerint a külföldi tárgyalópartnerek megdöbbenve értesültek arról, hogy Magyarországon mekkora problémát jelent a feketegazdaság az élelmiszeriparban – olvasható a lapban.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Omega2010
2013. január 02. 12:05
Még hogy nem döntötték még el? Ugyan... http://www.youtube.com/watch?v=yWUWONiRvcU&feature=player_embedded Az igaz, hogy ekkor még ellenzékben volt ez a hazug kormány.
OrangeOrder
2013. január 02. 10:01
Nem kell beszarni, lesz áfacsökkentés. Nem érdemes azonban mindent egyszerre, szépen adagolni kell. Majd évközben, esetleg jövő karácsonyra, vagy a 14-es választások előtt. Így is sokan fanyalognak, hogy mért csak 10%, és miért kap az is, és én miért nem kapok még többet - szóval óvatosan.
Laibach
2013. január 02. 08:08
Románia: "..A költségvetést is érintő egyik legfontosabb intézkedés, hogy 24 százalékról 19 százalékra csökkenne az áfa felső kulcsa, az élelmiszergyártók 9 százalékos forgalmi adót fizetnének. Az egykulcsos jövedelemadó 16 százalékos felső határa nem változna, de az alacsony jövedelműeket differenciált, 8 vagy 12 százalékos teher sújtaná. A tervek szerint 5 százalékkal csökken az egészségügyi járulék,.." http://index.hu/gazdasag/2012/12/27/adocsokkentesekkel_indit_az_uj_roman_kormany/
Viktus
2013. január 02. 08:05
Narancsos elvtársak eddigi logikáját követve itt v.mi adó emelés lesz, ha előveszik a csökkentés témakörét. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!