Békésben már kitűzték, Tolnában csak akarják a székely zászlót

2013. február 07. 19:29

A Békés Megyei Önkormányzat, szolidaritást vállalva romániai testvérmegyéivel, Hargita és Kovászna megyével, kitűzte a székely zászlót, és erre buzdítja a békési településeket is. Tolnában megyei önkormányzatoktól ugyanezt kérte az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke csütörtökön.

2013. február 07. 19:29

Farkas Zoltán közleményében Békés megye valamennyi települését szolidaritása kifejezésére buzdította, miután Hargita és Kovászna megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló használatát. Mint írta, a megyei önkormányzat Kovászna megyével 1993 óta, Hargita megyével pedig 1998 óta működik együtt. Tavaly mindkét testvérmegyének egy-egy címeres magyar zászlót és megyecímeres zászlót adományoztak, amelynek viszonzásaként székely zászlóval gazdagodott Békés megye – tette hozzá.

Farkas Zoltán úgy fogalmazott, a Békés Megyei Önkormányzat számára a székely zászló kitűzése nemcsak egy testvérmegyei ajándék méltó elhelyezése, hanem kiállás két testvérmegyéje mellett, kiállás egy nemzetközösség szimbóluma mellett, amelynek használata nem ütközik törvénybe. A székelység jelképét korábban már több magyarországi önkormányzat – például Budafok-Tétény, Siófok, Gyöngyöspata, a budapesti VII. kerület – elhelyezte hivatali épületén.

Potápi Árpád János, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke pedig felhívásában azt kérte a Tolna megyei önkormányzatoktól, hogy hivatalaikra március 15-ig tűzzék ki a székely zászlót, így vállaljanak szolidaritást a székelyföldi polgármesterekkel és valamennyi erdélyi magyarral. Mindez különösen fontos Tolna megye számára, hiszen a megye településeinek egyharmadán élnek bukovinai és erdélyi székelyek – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
impertinent
2013. február 08. 08:05
Szégyen és gyalázat amit Erdély címén egymásal csináltok.Ez az ország haálra van ítélve.Miattatok.
Abhandzara Ottó
2013. február 08. 07:15
Aki ebben az ügyben védi a román kormány álláspontját, az mondjuk menjen okoskodni Spanyolországba, hogy micsoda dolog, hogy kint van a katalán zászló a katalánok lakta területeken. Vagy svéd zászló Finnországban.(De itthon is lobog a szlovák zászló Pilisszentkereszten, Szarvason,stb. a román Gyulán, Méhkeréken, stb. és senkit nem zavar, sőt így helyes.) Nem lenne elég itt a hely felsorolni, hogy mely régiókban milyen zászló van kint az anyaországé mellett, helyett, bárhogy.Senkit nem zavar. Ehhez viszont fel kell nőni. Ideje lenne Romániának is felnőni ehhez.
=nessuno=
2013. február 07. 22:40
Hazai kisebbségek is tegyék ki zászlaikat a közintézményekre! Nem érdeklik ezeket a határontúliak...olcsó szavazatvásárlás károkozással.
Akitlosz
2013. február 07. 22:12
A nemzeti összetartozás kifejezésére miért nem jó a magyar zászló? A magyarok aztán ugyan nem tartoznak a "székely nemzethez".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!