Több pénz jut felsőoktatásra

2013. február 04. 17:30

Nőnek a felsőoktatás rendelkezésére álló források: 2013-ban 47 milliárd forintos plusztámogatást jelent a PPP-beruházások kiváltására, az EU-s pályázatok önrészének teljesítésére és a szállítói tartozások kiegyenlítésére szolgáló állami kötelezettségvállalás – közölte az oktatási államtitkárság hétfőn az MTI-vel.

2013. február 04. 17:30

Az államtitkárság közleményben kiemelte: a keretszámok eltörlésével a magasabb állami ösztöndíjas hallgatói létszámhoz is hozzárendeli a kormány a forrásokat. Kitértek arra is, hogy az egyetemek, főiskolák finanszírozásának csak egy részét képezi az állami támogatás, ezen felül saját bevételekkel is számolhatnak. Idén ráadásul több hallgatót vehetnek majd fel, amiért többlettámogatásra lesznek jogosultak.

Mint felidézték: a 2013. január 31-én megalakult felsőoktatási kerekasztal Balog Zoltán emberierőforrás–miniszter és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával előző héten aláírt részmegállapodása alapján jött létre. Ez a fórum hívatott arra, hogy a felsőoktatással kapcsolatos finanszírozási problémákat kezelje. A kerekasztal három munkacsoportja közül az egyik kizárólag a finanszírozás kérdéseivel foglalkozik a jövőben. A cél, hogy az egyetemek gazdálkodása átlátható és hatékony legyen – rögzítették.

A Magyar Rektori Konferencia hétfőn közzétett összegzése szerint jelentősen csökkent a felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása az elmúlt öt évben. A legnagyobb forráselvonással a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és az ELTE kényszerül szembenézni. A vizsgált 27 intézmény összes támogatáscsökkenése csaknem 84 milliárd forint. A rektori testület az érintett egyetemek és főiskolák támogatásának alakulását vette górcső alá, évenkénti bontásban.
 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gumimaci
2013. február 05. 07:29
"Nőnek a felsőoktatás rendelkezésére álló források:" A Nőnek veszek virágot, meg adok puszit. Helyesen: Növekednek..és így tovább.
Gregorius
2013. február 04. 22:22
Az akkreditációkat kellene újból átnézni, és a tényleg nívós intézményeket kellene támogatni jobban.
Kronikas
2013. február 04. 21:17
A PTE költségvetését a tavalyihoz képest harmadával csökkenti a kormány. A Napi Gazdaság birtokába jutott dokumentumból kiderül, 42 milliárd forinttal kevesebbet szán az állam a felsőoktatási intézményeire. az Eötvös Loránd tudományegyetem (ELTE) áll, amely a tavalyi 19,4 milliárd helyett idén már csak 14,5 milliárd forintból gazdálkodhat. A Pécsett hallgató diákok és oktatókat is kellemetlenül érinti a nadrágszíj idei meghúzása, a Baranya megyei egyetemtől 5,4 milliárdot "vonnak" el, mert míg 2012-ben 16,2 milliárdos állami támogatásban részesült, addig idén ez az összeg 10,7 milliárdra apad. A Debrecen Tudományegyetem a veszteséglista harmadik helyezettje 4,8 milliárd forinttal, ott idén már csak 14,5 milliárdos lesz a büdzsé. A Szegedi Tudományegyetemnek pedig a tavalyi 16,6 milliárd után csak 12,4 milliárd jut a központi költségvetésből. Egyetlen intézménynek jutott egy kis pluszpénz, az Óbudai Egyetem a tavalyi 4 milliárd 540 ezer 124 forinthoz képest 28,5 milliós többletet kapott. Miről hazudozik ez a nő???
6qwasyx
2013. február 04. 19:57
Rozál! Húzz a francba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!