Áder kinevezte Varga Mihályt

2013. március 08. 12:50

Átvette nemzetgazdasági miniszteri kinevezési okmányát Varga Mihály Áder János köztársasági elnöktől péntek délben a Sándor-palotában.

2013. március 08. 12:50

A kinevezési okmány átadásán jelen volt mások mellett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Varga Mihály kinevezését a Nemzetgazdasági Minisztérium élére március elsején javasolta Orbán Viktor miniszterelnök, azt követően, hogy Matolcsy György korábbi tárcavezetőt a Magyar Nemzeti Bank elnöki pozíciójára jelölte.

A korábbi, tárca nélküli miniszteri megbízatása március 6-ával szűnt meg Varga Mihálynak, akit március 7-ével nevezett ki nemzetgazdasági miniszterré az államfő. Március első napjaiban több országgyűlési bizottsági meghallgatásán is elmondta Varga Mihály, hogy a gazdasági tárca vezetőjeként az eddigi gazdaságpolitikai célkitűzéseket, így az államadósság és az államháztartási hiány csökkentését, továbbá a foglalkoztatás bővítését kívánja megtartani. Új, negyedik feladatként a gazdasági növekedés beindítására törekszik majd.

Varga Mihály az első Orbán-kormány idején, 2001 januárjától 2002 májusáig – a jegybankhoz távozó Járai Zsigmond utódaként – pénzügyminiszter volt. A jelenlegi kormányban 2012. június 2-ától tárca nélküli miniszterként az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) zajlott tárgyalásokat irányította.
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2013. március 08. 13:18
"2012 IV. negyedévében a naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez képest 2,7%-kal, az előző negyedévhez képest 0,9%-kal csökkent. Mindkét adat a recesszió mélyülését jelzi, ugyanakkor a mostani részletes adatokból kiderül, hogy az éves átlagos visszaesésben (-1,7%) szerepet játszik az is, hogy a KSH a megelőző negyedévek teljesítményét is kissé lefelé módosította. A IV. negyedévben a mezőgazdaság hazai teljesítménye az előző évi magas bázist követően és az idei aszálykárok következtében 26,4%-kal esett vissza. Ennél fájdalmasabb, hogy a húzóerőnek számító ipar hozzáadott értéke is 3,8, ezen belül a feldolgozóipar 3,4%-kal csökkent. A feldolgozóiparon belül a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása területén volt a legnagyobb a visszaesés, melyet elsősorban a híradástechnikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése okozott. Továbbra is igen gyászos a beruházási kép: az utolsó negyedévben még gyorsult is a visszaesés, ezzel újabb mélypontra esett a beruházási ráta Magyarországon. " Monak annyi, vege van. Es ami a legrosszabb, hogy ez nyilvanvalo volt, hogy igy lesz, es a Fidesz a mai napig nem erti, miert van ez, amikor ok ugy tudtak 2/3-dal meg gazdasagi novekedesrol is hozhatnak torvenyt, sot alkotmanyba is irhatjak. Annal rosszabb a valosagnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!