Brit sajtóbotrány: vádat emeltek a főszerkesztő-helyettes ellen

2013. március 21. 21:32

Hivatalos személyek megvesztegetésének gyanújával vádat emeltek szerdán a legnagyobb példányszámú brit tömeglap, a The Sun főszerkesztő-helyettese ellen.

2013. március 21. 21:32

Geoff Webster a Korona vádhatósága szerint összesen nyolcezer font (2,8 millió forint) kenőpénz kifizetését hagyta jóvá. A pénzt két – egyelőre meg nem nevezett - köztisztviselő kapta bizalmas információk kiszivárogtatása ellenében.

A vádemelés része annak a kiterjedt és több szálon futó rendőrségi vizsgálatsorozatnak, amely az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóetikai botrányának kirobbanása után vette kezdettét. A vizsgálatok során eddig hatvan személyt vettek őrizetbe, és 15 ellen emeltek vádat. Webster az eddigi legmagasabb beosztású, még eredeti tisztségében dolgozó újságíró, aki ellen a brit hatóságok vádemelést jelentettek be.

A három legnagyobb brit politikai párt többhavi egyezkedés után egyébként éppen e hét elején jutott megállapodásra arról, hogy királyi alapokmány rögzítené a brit sajtóetikai normák jövőbeni szabályozásának módját. Az uralkodó elé jóváhagyásra beterjesztendő 22 oldalas – egyelőre tervezet formáját öltő – intézkedéscsomag részeként a majdani új, független szabályozó testület súlyos sajtóetikai kihágás esetén az éves üzleti forgalom 1 százalékáig, de legfeljebb egymillió fontig (355 millió forintig) terjedő bírsággal sújthatja, és bocsánatkérésre kötelezheti a vétkesnek talált sajtótermék vagy médiatársaság tulajdonosát.

A szabályozásról intézkedő királyi pátens a kiadóvállalatokat újságok és magazinok terjesztőiként, illetve "hírjellegű tartalmakat közlő" internetes honlapok fenntartóiként határozza meg, de az új szabályozó rendszer a blogokra nem terjedne ki.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2013. március 24. 15:53
The Sun ez valami rendőrségi folyóírat? Hümm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!