Csaknem egymilliárd szaktanácsadói képzésre

2013. március 19. 13:03

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár bejelentette: csaknem egymilliárd forintos program indul pedagógiai szaktanácsadói képzésre.

2013. március 19. 13:03

Csaknem egymilliárd forintos program indul pedagógiai szaktanácsadói képzésre – jelentette be a köznevelésért felelős államtitkár kedden Budapesten. Hoffmann Rózsa sajtótájékoztatón kiemelte: felgyorsult a köznevelés megújítása, és az átalakítások részeként „újjáélesztik” a szaktanácsadói szolgáltató rendszert, amelyet nem szabályozott egységes szakmai protokoll, és a pénzügyi források is egyre inkább kimerültek. A szaktanácsadók képzése most különösen fontos, mivel szeptembertől az új Nemzeti alaptanterv szerint kezdődik meg a tanítás – hangsúlyozta a köznevelési államtitkár, hozzátéve: az új típusú szaktanácsadói szolgáltatások fontos eleme a pedagógusok munkájának támogatása. Nem főállású szaktanácsadókra gondolnak, hanem azokra, akik a mindennapi gyakorlatban most is benne vannak, és mesterpedagógus minősítést kapnak – válaszolta egy kérdésre az államtitkár. A program több évre szól, és ezres nagyságrendű szaktanácsadói létszámról lehet szó – jelezte Hoffmann Rózsa.

A most mintegy 17-18 ezer szaktanácsadói látogatást magában foglaló, csaknem egymilliárd forint értékű „pilot programot” az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) közbeszerzés keretében bonyolítja le. A program keretében 800 szaktanácsadó-jelölt képzése valósulhat meg. A jelentkezéseket szerdától várják, a résztvevők a program során április 15. és augusztus 31. között szaktanácsadói tevékenységre felkészítő képzésben részesülnek, a részvétel ingyenes. Kaposi József, az OFI főigazgatója kifejtette: most felkészítik azokat a szaktanácsadókat, akik jövőre már a kiválasztott iskolákban kezdik meg a munkát. A főigazgató személyi trénerhez hasonlította a leendő szaktanácsadókat, akik segítik a pedagógusokat a mindennapos munkában.

Rámutatott: a projekt alapján új továbbképzési rendszerben gondolkodnak, és az eddigi „kínálatvezérelt” továbbképzési rendszert át szeretnék alakítani „keresletvezéreltté”, azaz olyan képzéseket javasolnak, amelyek a pedagógusok életpálya-modellben való jobb teljesítését teszik lehetővé. Az érintettek jövőre vagy órakedvezményt, vagy külön díjazást kapnak a szaktanácsadói munkáért, ennek összegét most kalkulálják – fűzte hozzá. Pompor Zoltán szakmai vezető arról beszélt, hogy a fő cél a jó gyakorlatok feltárása, és erre épülne az új típusú szaktanácsadói szolgáltatások kialakítása. A szükségleteket felmérő és fejlesztő, értékelő látogatások szeptember és december között lesznek, míg a mentoráló látogatásokat 2014 szeptember és december között tartják. A projekt keretében húszféle szaktanácsadói képzés fejlesztését és akkreditációját tervezik.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!