Élnek a Szíriában eltűnt újságírók

2013. július 14. 14:31

Életben van a Szíriában egy hónappal ezelőtt eltűnt két francia újságíró – közölte vasárnap Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter.

2013. július 14. 14:31

Minden erőfeszítést megteszünk, hogy a szabadon engedésük feltételei nagyon gyorsan megvalósulhassanak” – mondta a miniszter a hagyományos párizsi díszszemlén francia újságírónak. Arra kérdésre, hogy élnek-e, Le Drian igennel válaszolt. Hozzátette: „Rájuk gondolok és a többi francia túszra. Tudjuk, hogy életben vannak... Valamennyiük, de főleg ennek a két személynek az érdekében nem mondhatok többet”.

A két újságíró, Didier Francois, az Europe 1 haditudósítója és Edouard Elias, a rádió által kiküldött független fotóriporter június 7-én tűnt el Szíriában, az Aleppó felé vezető úton. Kiszabadításuk érdekében harminc francia médium – köztük vezető országos tévék, rádiók és lapok – szerkesztősége közös levelet írt François Hollande francia államfőnek.

A szerkesztőségek június 28-i levelükben arra hívták fel az államfő figyelmét, hogy az újságírók fogva tartása Szíriában „teljesen törvénytelen” és „sérti a nemzetközi jogot, valamint a tájékoztatási szabadságot”. A köztársasági elnök már válaszolt a levélre, s arról a biztosította az aláírókat, hogy „valamennyi állami szerv elkötelezte magát az újságírók eltűnése körülményeinek felderítésére, valamint szabadon engedésük elérésére”.

Rajtuk kívül négy francia túszt 2010 szeptemberében Nigerben, egy ötödik francia állampolgárt pedig 2011 novemberében Maliban rabolt el az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) elnevezésű terrorcsoport. Ezenkívül még két francia személyt raboltak el 2012 novemberében Maliban, illetve decemberében Nigériában.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2013. július 14. 18:42
Végül is kik rabolták el őket és kiktől követelik a szabadonengedésüket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!