Adócsökkentést akar az LMP

2013. október 29. 12:58

Vágó Gábor, a párt vezérszónoka a jövő évi adótörvények általános vitájában úgy fogalmazott: egy igazságos adórendszert kellene kialakítani, amely egy olyan társadalom alapja lehet, ahol nem a gazdagok további gyarapodását segítik elő, hanem a tisztes megélhetést és a kreativitással bírók vállalkozási terveit.

2013. október 29. 12:58

A munkát és a fogyasztást terhelő adók radikális csökkentését sürgeti az LMP. Vágó Gábor, a párt vezérszónoka a jövő évi adótörvények általános vitájában kedden az Országgyűlésben azt mondta, lenne lehetőség a munkát terhelő adók további csökkentésére, mégpedig olyan szintre, hogy ne csak a munkavállalók, hanem a munkaadók is jól járjanak. Az LMP képviselője a fogyasztást terhelő adókról szólva a 27 százalékos áfa csökkentését szorgalmazta, mert az szerinte ma megfojtja a belső fogyasztást, és nagy lehetőséget ad a „feketézésre”. A politikus kritizálta az adórendszer állandó változékonyságát is, az ugyanis lehetetlenné teszi a kiszámítható tervezést, ezért az LMP szerint évente maximum kétszer lehetne változtatni az adórendszeren. 

A vállalatokkal kapcsolatban azt mondta, az adócsomag nem a kis- és középvállalkozásokat (kkv) hozza helyzetbe, hanem azokat a nagy-, főként multinacionális cégeket, amelyek munkahelyteremtő képessége korántsem olyan nagy, mint a kkv-ké. A vállalkozói szektorban pedig van egy olyan fiatal feltörekvő réteg, amely azt gondolja, „hiába van neki világraszóló ötlete”, az adószabályok és a bürokratikus terhek miatt nem érdemes létrehoznia Magyarországon a vállalkozását – mondta Vágó Gábor, úgy értékelve, hogy az adótörvény nem alkalmazkodik ahhoz a 21. századi kihíváshoz, amely szerint a legfőbb tőke a tudás.

Az LMP szerint az adócsomag nem reflektál a magyar társadalom kettészakadásának folyamatára sem – közölte a párt vezérszónoka. A családi adókedvezmény kiterjesztését üdvözölte, de azt még mindig kevésnek tartja. Szorgalmazta egyúttal az úgynevezett zöldadó bevezetését a környezetszennyező és -romboló tevékenységek esetében. Vágó Gábor álláspontját úgy összegezte: egy igazságos adórendszert kellene kialakítani, amely egy olyan társadalom alapja lehet, ahol nem a gazdagok további gyarapodását segítik elő, hanem a tisztes megélhetést és a kreativitással bírók vállalkozási terveit.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2013. október 29. 18:48
Adócsökkentést akarnak, hol?
FabiánA
2013. október 29. 16:54
Az LMP adócsökkentést akar meg kiadásnövelést na az most hogy jön össze?
OmegaMale
2013. október 29. 16:07
"ahol nem a gazdagok további gyarapodását segítik elő, hanem a tisztes megélhetést és a kreativitással bírók vállalkozási terveit." A mostani adórendszer azok további gyarapodását segíti elő, akik gyarapodni akarnak. Akik csak lógni, lébecolni és vegetálni akarnak, azok nem a kreatívak, hanem az okoskodók. Tisztes megélhetés? Azt nem az adórendszer biztosítja, hanem a munka. Hogy lehet, hogy a korábban magasabb adókulcsok közepette a gazdagok nem szegényedtek el, míg a kedvezményezett csórók annyi elégetett zsé segítségével sem kapaszkodtak fel? Úgy, hogy az életben való boldoguláshoz NEM a pénzosztás vezet!
hátakkor
2013. október 29. 16:01
Vágó nem vágja..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!