Megszűnik a tranzakciós illeték a kártyás vásárlásoknál

2013. október 01. 07:59

Varga Mihály szerint a jövő évi adójavaslatok csökkentik a lakosság terheit és a vállalkozások adminisztrációját. Kiterjesztenék például a családi adókedvezményt, és illetékmentes lehet a családon belüli vagyonmozgás is.

2013. október 01. 07:59

A bankkártyás vásárlásoknál megszűnő tranzakciós illetékfizetési kötelezettség, a családi kedvezménynek kiszélesítése és a családon belüli vagyonmozgások illetékmentessége is szerepel a nemzetgazdasági tárca jövő évi adójavaslatai között – mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek. Hangsúlyozta: a javaslatok csökkentik a lakosság terheit és a vállalkozások adminisztrációját. Kijelentette: a kormány eddig kizárólag olyan intézkedéseket terjesztett az Országgyűlés elé, amelyek az adóterhelés súlypontját a jövedelmeket terhelő adókról egyre inkább a fogyasztást, forgalmat terhelő adókra helyezik át.

Jelen törvényjavaslat legfontosabb intézkedésének nevezte, hogy 2014-től a családi kedvezménynek a személyi jövedelemadóból igénybe nem vett része járulékkedvezmény formájában érvényesíthetővé válik az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékból is. A megközelítőleg 45-50 milliárd forint költségvetési kieséssel járó intézkedés már 2014 februárjában érezhetően növelni fogja az alacsonyabb jövedelmű dolgozó szülők – és különösen a nagycsaládosok – nettó bérét – hangsúlyozta. Hozzátette: a jövő évi változásokkal a családi kedvezmény által elérhető maximális adómegtakarítás a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára növekszik. 

Annak érdekében, hogy a családon belüli vagyonmozgásokat ne terhelje illetékkötelezettség, mentes lesz a házastársak egymás között bekövetkező vagyonátszállása, valamint a házastársi vagyonközösség megszüntetésével bekövetkező vagyonszerzés is. Az élete első lakását megszerző pedig – életkorától függetlenül – automatikus, 12 havi pótlékmentes illeték-részletfizetést vehet igénybe. Az építési telek négy éven belül lakóházzal való beépítése esetén igénybe vehető illetékmentesség akkor is megilleti a vagyonszerzőt, ha a használatbavételi engedély nem a nevére, hanem valamely másik – vele együtt korábban tulajdont szerző – társtulajdonos vagy a vagyoni értékű jog szerzője nevére szól – tette hozzá. 

A tárcavezető kikért arra is, hogy a regisztrációs adózás területén megszűnik a papíralapú adóigazolás, így egyszerűsödik a gépjárművek forgalomba helyezése, továbbá az egyes mezőgazdasági termékek fordított adózására vonatkozó szabályokat 2018. december 31-ig meghosszabbítják. Az adózás rendjét érintő szabályok módosítására irányuló javaslatok elsősorban a korábbi szabályok javítását vagy kiegészítését célozzák, emellett egyszerűsödnek a bejelentésre, az önellenőrzésre és a feltételes adómegállapításra vonatkozó szabályok – sorolta a miniszter.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatka46
2013. október 01. 14:29
Ezt már külföldön is tudják, kiszámíthatatlan a magyar gazdaság, egyszerűen nem tudják, hogy mit csinálnak.
liberálzöld.
2013. október 01. 12:49
Megszűnik a tranzakciós illeték a vásárlásoknál. És mi jön helyette (kétszer)?
G. Pantyelejevics
2013. október 01. 11:49
" a családon belüli vagyonmozgások illetékmentessége" remek! nehogy már még fizessenek is a lopott vagyon tologatásáért! :p
Secnir
2013. október 01. 10:39
1. ahogy végigolvastam, feltűntek a következő szavak: "adójavaslat", "törvényjavaslat", "költségvetési kiesés" tehát ezek még nem tények. amiket viszont hiányolok, nem találtam a cikkben: "hatástanulmány", "megalapozott" 2. " Annak érdekében, hogy a családon belüli vagyonmozgásokat ne terhelje illetékkötelezettség, mentes lesz a házastársak egymás között bekövetkező vagyonátszállása, valamint a házastársi vagyonközösség megszüntetésével bekövetkező vagyonszerzés is. " ezt hogyan értelmezzük? mi az, hogy a családon belüli vagyonmozgás? MEKKORA vagyon mozgása lez illetékmentes? továbbmegyek: MEKKORA vagyon mozgatása MIATT kellett ezt a javaslatot benyújtani, és ki miatt? mert ez számomra olybá tűnik, mintha valaki megalapozná azt, hogy számít egy perre, amelyben létezhet vagyonelkobzás, ezért rá tudjon mindent íratni a családtagjaira - ingyen. aztán később vissza - azt is ingyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!