Így tol ki a felnőttoktatási törvény a nyelvtanárokkal

2013. november 08. 10:08

Az készülő felnőttoktatási szabályozás ugyan segít kiszűrni a a szélhámosokat, trükkös maffiaiskolákat, viszont a többi nyelviskolát és az anyanyelvi tanárokat is ellehetetleníti.

2013. november 08. 10:08

Szerdán került a kormány elé a szeptember elseje óta hatályos új felnőttoktatási törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet tervezete. A dokumentum szerint gyakorlatilag nem oktathatnának az anyanyelvi tanárok sem, hacsak nincsen Magyarországon szerzett diplomájuk, vagy külföldi diplomájukat nem honosíttatták. 

Az Index megkérdezte az ügyben a Nyelvtudásért Egyesület elnökét, aki úgy vélte: nem lobbi-érdek áll az anyanyelvi tanárok kiszorítása mögött, hanem „egyszerű bénázás.” Rozgonyi Zoltán szerint nem szabadna a nyelvoktatás teljes palettáját engedélykötelessé tenni, mert ez jogilag lehetetlenné teszi  az akkreditációval nem rendelkező kis nyelviskolák és egyéni nyelvtanárok működését. 

Az új szabályozás szerint a nyelviskolák forgalmuk 2%-át, de legalább egymillió forintot kötelesek letétbe helyezni. A rendelkezés célja azon szélhámosok kiszűrése, akik beszedik a tandíjat, de aztán nem tartják meg a tanfolyamot. Rozgonyi szerint ez a rendelkezés nem éri el a célját, mert nem minőségi, hanem pusztán formális követelményeket ír elő.

Az Index mutyit gyanít a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által végzett ellenőrzés terén is, aminek az eredménye most már végzetes hatással lehet a nyelviskolákra. Eddig ugyanis az akkreditáció elvesztése után is tudtak legálisan működni, most azonban egy esetleges elmarasztaló minősítés után kénytelenek lesznek lehúzni a rolót.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. november 08. 15:28
Az Index-él dühöng az üldözési mánia. Elég szánalmas társaság, amikor nincsen kapaszkodójuk az ócsáróláshoz, akkor "gyanítanak" maguknak egyet.
nyugalmazott tanár
2013. november 08. 15:26
"...a többi nyelviskolát és az anyanyelvi tanárokat is ellehetetleníti." mi a jófene az a többi nyelviskola? Azok szívják most a fogukat, akik a vásárolt nyevvizsga papírokra építették volna a karrierjüket. Buka, csávókák!
liberálzöld.
2013. november 08. 12:56
Nyelvoktatás? Még mit nem? Hogy aztán a nép drága adóforintján oktatott polgár könnyebben munkát vállahasson külföldön? "Na ne hogy má' a zén pénzemen tanuljon a sok hazaáruló!"
kamasuka
2013. november 08. 11:23
Persze, persze. Legyen már rend! De menjetek el orvosnak. Úgyis hiány van belőle. Ja, ahhoz papír kell. Szopi. Na, ti is így jártatok. Nagyon helyesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!