Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Vasárnapi bérpótlék miatt tiltakoznak a munkástanácsok

2013. november 25. 12:01

Tiltakozik a Munkástanácsok Országos Szövetsége a Kúria döntése ellen, amely lehetővé teszi a plázákban található üzletek tulajdonosainak, hogy alkalmazottaik számára ne fizessék ki a vasárnapi munkavégzésért járó bérpótlékokat.

2013. november 25. 12:01

A Munkástanácsok Országos Szövetsége közleményében úgy fogalmaz: a befektetői érdek egyértelmű támogatásaként értékelhető ez a döntés, szemben a munkavállalók alapvető érdekével, ami a tisztességes bérhez, a vasárnapi munka kétezer éves keresztény tilalmához és a jogbiztonsághoz fűződik. A vásárlói szokások átalakulásához kötődő hivatkozás a Munkástanácsok megfogalmazása szerint nevetséges.

Ha a Kúria elkezdené fokozatosan a vasárnapi hivatali nyitva tartást bevezetni, akkor az állampolgárok szokásainak ebből eredő változásai miatt a bíráknak sem járna plusz juttatás a védett hétvégi pihenőnapokra – írja közleményében a szövetség.

A szervezet szerint a Kúria döntését semmilyen hazai és nemzetközi jogszabály nem támasztja alá. A Munkástanácsok Országos Szövetsége a parlamenti pártokhoz, elsősorban a KDNP-hez fordul segítségért; a párttal közösen kezdeményezték a vasárnapi munka törvényi tilalmának bevezetését Magyarországon a 2010-es választások előtt – közölték.

A szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy nem a vasárnapi munkát, hanem az érte járó jogos bért törli el a Kúria. A Munkástanácsok Országos Szövetsége a nemzetközi jogi fórumokhoz fordul a magyar munkavállalókat ért durva jog- és érdeksérelem miatt – áll a közleményben.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2013. november 25. 13:10
A vasárnapi munkavégzést meg kell szüntetni. Mivel keresztény kormányunk van, tudniuk kellene hogy az ÚR is 6 nap alatt teremtette a földet, és a 7. nap megpihent. A bibliában szerepel, hogy szenteljük meg az ünnepnapot. Ezt nem munkával eltöltött napot jelent. Várom a kereszténydemokraták ez irányú törvénymódosítás tervezetét. Szebb Jövőt!
pitypang1125
2013. november 25. 12:56
" magyar munkavállalókat ért durva jog- és érdeksérelem miatt" Jó reggelt!! Éppen időben ébredtek fel, amikor már szinte minden szempontból kiherélték a munka törvénykönyvét a munkavállalók kárára!! Itt már inkább csak az a kérdés, hogy meddig akarnak még a munkavállalók ilyen nyomott bérért egyre kiszolgáltatottabb, jog-bizonytalanabb, hetente változó, lehetetlennél lehetetlenebb munkabeosztás szerint dolgozni? Sürgősen elkellene gondolkodnia a kormánynak, hogy ugyan hogy szolgálja az emberek érdekeit a" munkahely megőrzési program" lózungjának égisze alatt bevezetett jogszabályi módosítások tömkelege! Ami ráadásul szinte 100 százalékosan a munkavállalók kárára lett átszabva egyoldalúan, miközben ugyan úgy rugdossák ki az embereket, és nem nő a valódi munkahelyen foglalkoztatottak száma sem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!