Százezer fölött a bruttó minimálbér

2013. december 02. 13:37

Jövőre 101.500 forint lesz a minimálbér, ami bruttó 3500 forinttal több jövedelmet jelent. Ugyanilyen arányban, 3,5 százalékkal emelkedett a szakmunkásoknak járó bérminimum is.

2013. december 02. 13:37

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán született megállapodás értelmében a minimálbér 98 ezerről 101.500 forintra, a szakmunkásoknak járó garantált bérminimum pedig 114 ezerről 118 ezerre nőtt. A 3,5 százalékos béremelés meghaladja a jövő évre várható inflációt, ami 2,4 százalék, így a reálpozíciók is javulnak – mondta Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára.

Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár úgy fogalmazott: olyan kompromisszum született, amely a reálkeresetek növekedésével, a munkahelyek megőrzésével, illetve a foglalkoztatás bővülésével segíthet abban, hogy a magyar gazdaság jövőre is jó mutatókat produkálhasson.  Az államtitkár emlékeztetett: a megállapodásról várhatóan a következő kormányülések valamelyikén dönt majd a kabinet.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trükkök Százai...
2013. december 02. 16:21
Kőkemény teljesítmény 23 év alatt. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk.
IgazságosIzomViktor.
2013. december 02. 15:39
Bruttó 3500 baszod...Ammá döfi.akkor lesz már vagy nettó 70ezer.Az 237 euró.A németek is elbújhatnak mellettünk.Na jövőre tódulnak a minimálbéresek a fideszre szavazni.
bini
2013. december 02. 15:31
A minimálbér emelkedése nemcsak a versenyszférában érvényes, hanem az államnak is van teendője. Ez azt jelenti, hogy a közszférában valamint bizonyos szociális ellátásban is a minimálbérhez köti a juttatást. Ezért összeségében kell nézni a minimálbér jelentőségét. Mivel ez az alsobb képzetlenebb munkaerőnek biztosít emelkedő jővedelmet, hanem a legszegényebbek szociálisan rászorulok, valamint a közszférában egyes ágazatoknál is felfelé tolja a béreket. Elég itt megemliteni a most életbe lépő pedagogus életpálya model, s még sorolhatnám. Ez magával hoza még a vesenyszféra béreinek is felfelé tolása ami evidens Volt eddig is. Természetesen ez mindig összefügg a gazdasági teljesitményétől ami bekorlátoza a lehetőségeket. Az apro lépések is lépések és nem kéne lefitymálni.
liberálzöld.
2013. december 02. 15:12
És mennyivel nő a közmunkás "minimálbér"? És főleg: miből fizetik ki? Hacsak nem a NAV évi 1000 milliárdjából ...... És különben is: REZSICSÖKKENTÉS!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!