Tiltott piacbefolyásolás miatt bírságolt az MNB

2013. december 16. 12:46

7,5 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Wood & Company Financial Services a.s.-t a Magyar Nemzeti Bank – írja az MTI. Az MNB szerint a társaság a Richter Gedeon Nyrt. részvényeire vonatkozó hamis tartalmú üzeneteivel és egy ügyfelével folytatott, félrevezető tartalmú levelezéssel tiltott módon befolyásolta a piacot.

2013. december 16. 12:46
Az MNB hétfői tájékoztatása szerint azután indítottak piacfelügyeleti vizsgálatot, hogy piacmonitoring tevékenységük során tudomásukra jutott: a Wood & Company Financial Services a.s. ez év október 16-án a Bloomberg hírügynökség elektronikus felületén ügyfelei számára angol nyelven két alkalommal is üzenetet küldött.
 
Eszerint a globális indexszolgáltató MSCI nem változtat az indexbe kerülés egyik feltételéül szolgáló likviditási követelményein, s így a Richter-részvények nem kerülnek vissza az indexekbe.
 
A Wood, mint a Budapesti Értéktőzsde csehországi székhelyű tőzsdetagja, ügyfélnyilatkozatában megerősítette és kiegészítette a jegybank információit, és nyilatkozatában beszámolt a tárgyban lebonyolított levelezésről is. A nyilatkozathoz csatolt listák szerint a Wood első, a témában elküldött üzenetét 80, a másodikat 91 címzettnek továbbította.
 
Az MNB megállapította, hogy az üzenetek és a levelezés tartalma nincs összhangban az MSCI két nappal korábbi hivatalos közleményével, és a Wood által azok forrásaként az MNB előtt megjelölt, egy másik befektetési vállalkozástól kapott jelentés tartalmával sem. Így a levelezés tartalma félrevezető, az üzenetekben a Wood által közölt információk pedig hamisak voltak - közölte a jegybank.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. december 16. 17:04
Esetleg olyat nem lehetne, hogy akit emiatt kár ért, annak megtéríttessék azt, azokkal, akik okozták?
bigyomail
2013. december 16. 13:38
Helyes. Ilyen az, amikor az állam végzi a feladatát. Ritka alkalom, de azért ennek is örülni kell.
chack
2013. december 16. 13:34
Egy dolgot áruljon el nekem valaki: azt a büntetést ki kapja meg? Az fel se merül bennem, hogy abból a pénzből bármit is kapnának azok, akiket hátrányosan érintett az adott cselekmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!