Gyermekbántalmazási ügy: a sajtó felelősségét is vizsgálják

2014. február 21. 14:38

A sajtó felelősségét vizsgálja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügy kapcsán, miután az ombudsman felvetette: túl sok információ jelent meg a médiában a gyerekekről.

2014. február 21. 14:38

A hatóság elnökét Székely László alapjogi biztos kérte fel a vizsgálatra, aki jelentésében a sajtó felelősségét is felvetette. Székely azt írta: azt írta: a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazásról szóló tudósítások egy része tartalmazta a gyermekek vezetéknevének első betűjét, a keresztnevét, a születési évét, képeket házukról, iskolájukról, így lehetővé tette a gyermekek azonosítását, ami nagymértékben nehezíti az őket ért trauma feldolgozását.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a csütörtökön megkapott kérést követően megindította a vizsgálatot, lefolytatására két hónap áll rendelkezésére. Adatvédelmi hatósági eljárás akkor indul, ha az előzetes vizsgálat alapján valószínűsíthető a személyes adatok jogellenes kezelése. További kritérium, hogy a jogellenes adatkezelés személyek széles körét, illetve különleges adatokat érint, vagy nagy érdeksérelmet okozhat.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wagner Hopkins
2014. március 02. 16:30
Vizsgálhatnák a kurucinfó kegyelet- és személyiségi jogsértéseit, amikor legyilkolt emberek képeit közlik.
nyugalmazott tanár
2014. március 02. 16:30
A média nem csak az esetek után, de az esetek előtt is nagyon sokat ártanak a gyermekeknek. Az is jogsérelem, amikor a gyermek egészséges lelki fejlődését súlyosan sértő műsorokat sugároznak, terjesztenek. És amikor a renitensek öntudatát oly mértékben emelik egekbe a médiában, a lelki szakszolgálatok ostoba művelői, hogy azzal csak az antiszociális magatartásra való hajlamot erősítik.
GV0917
2014. március 02. 16:30
Hi-Hi-Ha-Ha! A hóhért akasztják! A HORROR TV-k ideje lejárt volna? Nem győzzük a vért, kocsironcsokat, temetői koszorúkat, baltát, viperát lő,- és szálfegyvernek látszó tárgyakat kisöpörni a TV alól! Ideje lenne a baromarcúakat másra rászoktatni, mert sokat átültetnek a gyakorlatba!
Brigadéros
2014. március 01. 15:58
Hullarablók...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!