Norvég Alap: Navracsics már 2012-ben reklamált

2014. június 02. 10:17

Navracsics Tibor már 2012-ben levelet írt a norvég külügyminiszternek a Norvég Alap pályázati pénzeinek elosztása miatt. Azt kifogásolta, hogy a pályázat második fordulójából az Ökotárson kívül minden más szervezetet kizártak a második fordulóból. Ezek jórészt állami tulajdonú, vagy kormányközeli szervezetek voltak: például a Századvég, vagy a Békemenetet szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány.

2014. június 02. 10:17

Nem előzmény nélküli Lázár János harca a norvégokkal. Az Origo azt írja, hogy a Norvég Alap pénzeinek elosztását már 2012-ben kifogásolta Navracsics Tibor a norvég külügyminiszternek írt levelében. Navracsics az Alap támogatásainak leállítását kérte, arra hivatkozva, hogy a pénzek elosztásában részt vevő Ökotárs Alapítvány az LMP-hez köthető. 

Az Origo úgy tudja, hogy a kormány már ekkor szorgalmazta, hogy a Norvég Alap ismételje meg a pályázatot, mert az Ökotárson kívül a többi pályázó szervezetet kizárták a második fordulóból. A többi pályázó közt több állami tulajdonú, vagy a kormányhoz kötődő szervezet volt. Pályázott többek között a Békemenetet szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével és más szervezetekkel partnerségben, valamint az állami tulajdonú Fogyatékos Személyek Egyenlőségéért Közalapítvány. A pályázaton visszautasított, szintén állami tulajdonban álló VÁTI viszont azt közölte a portállal: ugyan az elutasító döntést nem indokolták meg, de a pályázati folyamat nem különbözött más pályázatoktól.

Azt már korábban kiderítette az Index, hogy a Századvég is pályázott a norvég pénzek elosztására, de nem találtatott elég függetlennek, így már az első körben kiesett.

Navracsics norvég külügyminiszternek írt leveléből kiderül, hogy a pályázati kiválasztás folyamata miatt az egyik elutasított pályázó szervezet tett panaszt nála: eszerint a pályázat átláthatatlan volt és a folyamat lezárásáról csak egy „szűkszavú, mindenféle szakmai indokot nélkülöző” e-mailből értesült a pályázó. A kormány az Origo kérdésére nem árulta el, melyik szervezet tett panaszt, Navracsics mindenesetre azt írta a norvég külügyminiszternek, hogy a kritikát megalapozottnak találta. Azt kérte a norvég külügytől, hogy indítsanak közös vizsgálatot az ügyben.

Az Origo szerint ezen a levélen kívül a magyar és a norvég kormány között több levélváltás és személyes találkozó során is szóba került a Norvég Alap pénzeinek elosztása.

Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az Origo-nak azt mondta: „Az első fordulóban még pályázati anyagot sem kellett beadniuk a jelentkezőknek, tehát csak a szervezetek neve alapján született meg a döntés.” Hozzátette: olyan esetről is tud, hogy egy szervezet visszakérdezett, miért nem került fel a szűkített listára, mire azt a választ kapta, hogy azért, mert csak nem rég alakult. Latorcai szerint azonban a szervezet – amelynek pontos kilétét nem árulta el – már évtizedek óta változatlan formában tevékenykedett.

A Norvég Nagykövetség részéről azt közölték: a pályázat megfelelt a két ország között kötött egyezményben meghatározott szabályoknak. 

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. június 02. 14:13
"BT: Én komolyan hiszek abban, hogy példát mutathatunk főként állami támogatást osztó szervezeteknek. Nemcsak hasfájósan vagy adott esetben slendrián módon lehet támogatást osztani, hanem úgy is, hogy közösen definiálunk célokat, célcsoportot, és utána rábízzuk a végrehajtást olyan szervezetekre, amelyek mégiscsak e célcsoportokhoz állnak közel," http://magyarnarancs.hu/belpol/civil_penzek_-_legyen_rock_and_roll_-_mora_veronika_az_okotars_alapitvany_ugyvezetoje_-_beres_tibor_az_autonomia_alapitvany_programfelelose-68922 Na tényleg?
galamb
2014. június 02. 12:01
Mi is lehet a Norvég Alap kegyeltje Ukrajnában ? Charles Gati : ..." ha lehet demokratikus módon, ha nem, másképp "...
BőröndÖdön
2014. június 02. 11:35
Undorító,amit a kormány művel...
Vlagyimir
2014. június 02. 11:29
Nos ilyen pártbefolyás a 70-es évek óta nem volt. Az meg, hogy lassan sehol nem marad pozícióban szakember, mert a pártcsinovnyikok veszik át az irányítást, az 50-es évek pusztításához mérhető. De még Rákosi sem épített adóforintokból a saját telkére milliárdos ingatlant. nos A leglelkesebb kommunistázójuk pedig épp az MSZMP KB Politikatudományi intézetéből szabadult. S nem kényszerből volt ott, nem a belső bomlasztást előkészíteni, hanem mert jó elvtárs volt. Komolyan kérdem, van még, még mindig elhisz bármit is ebből a fideszes maszlagból?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!