Jöhet a gyermekfüggő nyugdíjrendszer

2014. július 29. 09:20

Akár már szeptemberben elvi támogatást nyerhet a Népesedési Kerekasztal azon javaslata, amely a gyermekek számától és azok iskolázottságától tenné függővé a jövendőbeli nyugdíjat. A javaslat egyes elemeit a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság is megfontolandónak tartja.

2014. július 29. 09:20

A KDNP frakcióvezetője szerint legkorábban szeptemberben kaphat elvi támogatást a Népesedési Kerekasztal nyugdíjreformot célzó javaslatcsomagja. Harrach Péter a Magyar Nemzetnek azt mondta: a kormány családpolitikai szemlélete összhangban van a tervezettel, így nincs elvi akadálya a megvalósításának, ugyanakkor bevezetése hosszas előkészítést igényel.

A kereszténydemokraták már múlt héten jelezték, egyetértenek azzal, hogy vegyék figyelembe a felnevelt gyermekek számát és azok iskolázottságát a nyugdíj számításánál, ami egyébként megegyezik a KDNP egy 2007-es javaslatával. Harrach hangsúlyozta: azok is kapnak majd nyugdíjat, akik nem vállaltak gyermeket. Hozzátette: a technikai részletek kidolgozása nem az ő feladatuk, így például az sem, hogy hány éves korig vállalt gyermekek után lehetne élni a magasabb nyugdíjjal, ők csak a koncepciót támogatják.

A felnevelt gyermekek számát és azok iskolázottságát is figyelembe vevő nyugdíj-megállapítási javaslat egyes elemeit a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság is megfontolandónak tartja.

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2014. július 29. 17:20
A jelenlegi helyzetnek minden olyan nyugdíjas a haszonélvezője -akaratán kívül- akinek nincs általa fölnevelt, taníttatott, adófizető folytatása. Senki sem azért hoz a világra gyermeket, a mai világban, h. öregkorára legyen, aki egy tál meleg levest és még sok szükséges mást ad neki. Viszont az, aki adófizető polgárt, polgárokat állított maga helyett a sok, gyermekkel járó örömön túl, amivel ez a járhat, hihetetlenül, elmondhatatlanul többet adott a közösségnek, mint gyermektelen, vele azonos végzettségű, keresetű pálytársai. Többet adott a társadalomnak, és neki kevesebb maradt, nehezebb élete volt. Nem gondolom, h. ennek köze van a közteherviseléshez, az igazsághoz meg különösen semmi. Nem az extrém helyzetekből kell kiindulni. Bármilyen összegű visszatérítés az adózó gyermek adójából a társadalom elismerése lenne a társadalmilag hasznos és erdményes életért és munkáért!
perszepolisz
2014. július 29. 16:35
A dolog rákfenéje amúgy az, hogy a kevés befizetett nyugdíjjárulékból sehogy se lesz több nyugdíj. Most mitől lenne több a nyugdíjkasszában, mint eddig volt?
Gregorius
2014. július 29. 15:17
Annyi speciális élethelyzet van [válás(ok), férjhez menés/nősülés külföldre, ne adj Isten felnőtt gyermek halála, itthoni munkanélküliség ezért kimenetel, sérült gyermek, kudarcos, de drága lombikbébi próbálkozások stb.] hogy nem tudok elképzelni ennyire részletekbe menő, igazságos jogszabályt. Nem "fekete-fehér" az ügy.
alex44
2014. július 29. 12:30
Na a schiffernek annyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!