A jegybank szerint az ellenzék korlátozni akarja a függetlenségét

2014. szeptember 08. 11:20

A Magyar Nemzeti Bank a jegybanki függetlenség korlátozására tett próbálkozásnak tartja egyebek mellett az Országgyűlés költségvetési bizottságának hétfői összehívását, és azt, hogy az ülésen meg akarják hallgatni Matolcsy György jegybankelnököt és a felügyelőbizottság tagjait.

2014. szeptember 08. 11:20

A költségvetési bizottságot hétfőre Burány Sándor, a testület MSZP-s elnöke hívta össze, miután azt az MSZP, az LMP és az Együtt-PM is kezdeményezte. Az elnök az MTI-nek korábban elmondta, hogy az ülésen Matolcsy György és a jegybank felügyelőbizottsági tagjainak meghallgatását tervezik, az MNB ingatlanvásárlásairól és az alapítványainak juttatott 200 milliárd forintról. 

A jegybank szerint a bizottság összehívásával az ellenzék a jegybanki függetlenség korlátozására tesz kísérletet. Leszögezték: a jegybank működésének ellenőrzése nem az Országgyűlés költségvetési bizottságának, hanem az Országgyűlés gazdasági bizottságának hatáskörébe tartozik, ezért – mint ahogy azt már a múlt héten közölték – Matolcsy nem fog részt venni az ülésen.

A jegybanktörvény szerint az MNB elsődleges céljának teljesítése esetén támogatja a kormány gazdaságpolitikáját. Ennek keretében került sor többek között az alapkamat csökkentésére, a növekedési hitelprogram elindítására, és a jegybank társadalmi felelősségvállalási programjának megvalósítására – áll a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank a jegybanki eszközrendszert és forrásokat – elsődleges céljának és alapvető feladatainak veszélyeztetése nélkül – továbbra is a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható gazdálkodás elvének érvényesítésével működteti, arra törekedve, hogy a központi költségvetésnek a jegybank felé fennálló térítési kötelezettsége ne keletkezzen, vagyis ne terhelje az adófizetőket, hangsúlyozza a jegybank közleménye.

Az MNB közpénzből gazdálkodik, döntéseivel – így például alapítványai létrehozatalával – az MNB közvagyont, nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont teremt – írják a közleményben, hozzátéve, hogy a jegybank minden beszámolási kötelezettségének rendre eleget tesz.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. szeptember 08. 19:49
Bizony! A Jegybank akkor is független, ha nem posztkomcsi gazemberek vezetik.
OberEnnsinnen
2014. szeptember 08. 16:23
" a jegybank működésének ellenőrzése nem az Országgyűlés költségvetési bizottságának, hanem az Országgyűlés gazdasági bizottságának hatáskörébe tartozik," Nem számít az ilyen kicsiség. Bizottság, bizottság. Ha nem jön, legfeljebb Burány elvtárs elmegy érte páncélvonattal, s elvtársi keménységgel előállítja. Felebarát, Vlagyimir, Globalo01 meg galagonya lesznek a fűtők.
tango47
2014. szeptember 08. 16:11
Hát hiába! Ilyen az, ha a fagyi visszanyal!
liberálzöld.
2014. szeptember 08. 14:05
Mit kell ezen szuttyogni ennyit! Át kell utalni az MNB összes pénzét a matolcsy számlájára és azt csinál vele amit akar. A függetlenség és a 3/2-es 2/3 jegyében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!