Újabb giga oktatási intézmény alakul

2015. január 05. 09:25

Durván felduzzasztják az Oktatási Hivatalt: az intézmény több feladatot átvesz a Kliktől, a kormányhivataloktól, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől. De nem csak a köznevelés területén nő meg a szerepe, hanem a felsőoktatásban is, mivel az Educatio Nonprofit Kft. feladatainak jó részét is átveszi.

2015. január 05. 09:25

A Magyar Nemzet információi szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma már előkészítette az oktatási háttérintézmény-rendszer átalakítását. Ennek keretében 2015 folyamán több lépcsőben az Oktatási Hivatalhoz (OH) telepítik a legfontosabb feladatokat „a hatékonyabb és gyorsabb munkavégzés érdekében”. Az OH feladatokat vesz át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik), az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől (OFI), illetve a kormányhivataloktól is. Emellett lényegében beolvad az OH-ba a felsőoktatással kapcsolatos oktatási szolgáltatásokat fejlesztő és üzemeltető Educatio Nonprofit Kft.-t is.

A Klik ezután tisztán fenntartói feladatokat fog ellátni, az OFI fő hatásköre pedig a tankönyvellátás lesz.

Az Oktatási Hivatal látja el január elsejétől a tanárok minősítő vizsgájának, minősítési eljárásának szervezését, a tanfelügyelet szervezését, szaktanácsadói névjegyzék vezetését, és idetartozik a pedagógusképzések, a diákok tanulmányi, sport- és tehetséggondozó versenyeinek szervezése, illetve a most induló, lemorzsolódás elleni jelzőrendszer működtetése is.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2015. január 05. 15:31
Amikor az Orbán-kormány "gyorsabb és hatékonyabb munkavégzésre" hivatkozva szervez át valamit, annak általában ugyanaz a vége. Még szarabb teljesítmény, sokkal több közpénzből fizetett alkalmazottal, sokkal drágábban. Lásd magát a KLIK-et vagy akár a kormányzati apparátust a 3-szorosára duzzasztott helyettes államtitkári létszámmal.
Akitlosz
2015. január 05. 11:31
Élősködő fideszesek. Beleroppan lassan az ország az egyre csak szaporodó fideszes sáskahad eltartásába.
bora
2015. január 05. 10:59
És tényleg, a tankönyvek megérkeztek már? sajnos az oktatásra rég mértek akkora csapást, mint a mostani években. Pedig volt rá kísérlet bőven. A KLIK nem működik jól, sőt. Attól, hogy egy másik szervezet fog irányítani, miért lenne jobb bármi? Akáér Lázár János alá is tartozhatna, akkor sem lenne jobb.
nemormester
2015. január 05. 10:31
Nézzétek meg kiknek az érdekeltsége az Educatio :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!