Orbán: Grúzia fontos a magyar energiabiztonság szempontjából

2015. február 10. 13:30

Grúz kollégájával, Irakli Garibasvilivel folytatott megbeszéléseket Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, majd elmondta: Grúzia jelentősége egyre nagyobb Európa energiabiztonsága szempontjából. Biztosította Grúziát hazánk támogatásáról a NATO-val való együttműködés és a területi integritása kapcsán.

2015. február 10. 13:30

Magyarországnak az energiabiztonság szempontjából rendkívül fontos ország Grúzia – mondta Orbán Viktor kormányfő kedden Budapesten, az Irakli Garibasvili grúz miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón. A grúz kormányfő arról beszélt, ki kell használni a magyar-grúz gazdasági kapcsolatokban rejlő lehetőségeket.

Orbán Viktor szerint azzal, hogy sorra elbuktak az Ukrajnát elkerülő gázvezetékekre tett kísérletek, Grúzia jelentősége, stratégiai súlya rendkívüli mértékben megnőtt Európa számára. Nehezen képzelhető el a kontinens energiabiztonsága anélkül, hogy abban Grúzia ne töltene be valamilyen fontos szerepet akár energiaelosztóként, akár -szállítóként – mondta, kiemelve, hogy így Magyarországnak is rendkívül fontos ország Grúzia az energiabiztonság szempontjából.

A miniszterelnök egyúttal támogatásáról biztosította Tbiliszi euroatlanti integrációs törekvéseit, és közölte azt is, hogy Magyarország tiszteletben tartja és elismeri Grúzia törekvését a területi integritásra. Nemrég itt írtunk arról, hogy Grúziában hamarosan NATO kiképzőközpont nyílik.

Szeretnénk, ha a Kaukázus térségében stabilitás lenne” – folytatta Orbán Viktor –, ezért Magyarország azt javasolja az Európai Uniónak, hogy egy országspecifikus programot dolgozzon ki Grúziának. A magyar kormány szerint ennek legfontosabb pontjaként – ahogyan az már az idei rigai EU-csúcson szóba kerül – az uniónak vízummentességet kellene biztosítania a kaukázusi országnak.

A kormányfő szavai szerint az elmúlt 15 év politikai-gazdasági újításait tekintve Grúzia a leginnovatívabb országok közé tartozik, „mi magunk is mindig tanulmányozzuk azokat a megoldásokat, amelyeket ők választanak”.

Megemlítette, hogy Grúzia fontos kereskedelmi partnere Magyarországnak, 2014 első tíz hónapjában mintegy 10 százalékkal nőttek a két ország kereskedelmi kapcsolatai.
Orbán Viktor közölte azt is, hogy áprilisban magyar kereskedőház nyílik a grúz fővárosban, Tbilisziben. Jelezte továbbá, hogy a magyar Eximbank 50 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg a magyar és a grúz kis- és középvállalkozások együttműködésének segítése érdekében.

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök a Parlamentben tett sajtónyilatkozatában hangsúlyozta: a Magyarország és Grúzia közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokban hatalmas lehetőségek rejlenek, amelyeket ki kell használni. Kiemelte: a két ország közötti együttműködés fő területe a gazdasági kooperáció, és mindkét kormány keményen dolgozik azért, hogy minél inkább megerősítsék a kapcsolataikat ezen a területen.

Irakli Garibasvili nagyra értékelte, hogy Magyarország támogatja Grúzia területi integritását és szuverenitását, valamint euroatlanti integrációs törekvéseit. Azért is háláját fejezte ki, hogy Magyarország segíti Grúziát a NATO-csúcson jóváhagyott vállalások végrehajtásában.

A grúz kormányfő hangsúlyozta a két ország közötti kapcsolatok megerősítésének jelentőségét, és – mint mondta – új együttműködési területeket sikerült beazonosítaniuk. Reményét fejezte ki, hogy minél több magyar vállalat felfedezi a grúz piacok kínálta lehetőségeket.

Arról is beszélt, országa komoly erőfeszítéseket tesz a reformokért, hogy bebizonyítsák, megfelelő partnerei lehetnek az EU-nak. Kiemelte a társulási megállapodás és a vízummentesség fontosságát is, egyúttal köszönetet mondott, amiért Magyarország időben ratifikálta a társulási megállapodást.

Végül megjegyezte: a tárgyaláson szó volt a regionális energiakérdésekről, tanácskoztak a piacokról és a tranzitlehetőségekről is. A sajtónyilatkozatok előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és grúz kollégája, Tamar Berucsasvili együttműködési megállapodást írt alá.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vakhangya4
2015. február 10. 20:42
""""A miniszterelnök egyúttal támogatásáról biztosította Tbiliszi euroatlanti integrációs törekvéseit, és közölte azt is, hogy Magyarország tiszteletben tartja és elismeri Grúzia törekvését a területi integritásra. Nemrég itt írtunk arról, hogy Grúziában hamarosan NATO kiképzőközpont nyílik."""" Drága Viktorom kezelt betegem! Putyin látogatása előtt ilyeneket mondasz? :-))))))
indiáner
2015. február 10. 20:36
ffek.hu/blog/hetesi_zsolt/azerbajdzsan_mint_eu_strategiai_gazbeszallitoja
indiáner
2015. február 10. 20:20
crudeoilpeak.info/azerbaijan-peak
vakhangya4
2015. február 10. 20:13
Segítek neked Viktor! Állítólag Európa 2. legnagyobb geotermikus lehetősége felett ücsörgünk. Az első Izland. Miért nem azzal foglalkozol felcsúti, hogy a saját energiaforrásainkat használjuk ki a Magyarország energia független legyen? De ott van még a nap a szél. Tényleg egy idióta vagy. De ettől még rosszabb az ha azért nem használod ki a saját magunk lehetőségeit, hogy nyerészkedj. Akkor egy hazaáruló vagy!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!