Óvoda-központosítás Újbudán: visszakozik az önkormányzat?

2015. április 22. 10:49

Volt hatása a civil megmozdulásoknak a XI. kerületben, ahol az óvodák központosítását tartalmazó új óvoda-rekonstrukciós program ellen demonstráltak. A civil kezdeményezések hatására az XI. kerületi önkormányzat pénteken közleményben jelezte, kész figyelembe venni az óvodapedagógusok és a szülők meglátásait. Mi történt a háttérben?

2015. április 22. 10:49
Džunić Anna

A XI. kerületi önkormányzat márciusban tette közzé új óvoda-rekonstrukciós programját, amely alapján 23 óvodát 8 nagyobb intézménnyé vonna össze. Az intézkedés a szándékok szerint egyszerűbbé tenné az önkormányzat számára az intézmények működtetését, illetve csökkentené azok működési költségeit. Az önkormányzat kihangsúlyozta, hogy nem tervezi az óvodák megszüntetését, az adminisztratív döntés csupán az óvodavezetők és helyetteseik tevékenységi körét érintené. Ennek szükségességét szerintük az is alátámasztja, hogy két kerületi óvodában betöltetlen a vezetői pozíció, míg másik négyben nyugdíjazását kezdeményezték a vezetők. 

Az eredeti tervben az szerepelt, hogy 23 óvodát 8 magasan képzett óvodapedagógus irányítana, míg a vezetők mellett minden intézményben egy óvodavezető-helyettes látná el a személyes kapcsolattartást a gyerekekkel és a szülőkkel, illetve ő koordinálná az óvodapedagógusok napi munkáját. Az átalakítást követően a kerületi óvodások szellemi és testi neveléséről, készségfejlesztéséről a csoportvezető óvónők mellett minden intézményben további két vezető szakember gondoskodna – derült ki a márciusi önkormányzati közleményből.

A tervezetet éles bírálatok érték a kerületben, a kritikusok szerint nem készültek hatástanulmányok, amelyek alátámasztanák a tervezet szükségességét. Továbbá azt sérelmezték, hogy óvodapedagógusokkal történő szakmai egyeztetés, illetve a szélesebb körű szülői tájékoztatás nélkül fogadták volna el a tervezetet. Ezt azzal indokolta előzetesen az önkormányzat, hogy a döntés csupán adminisztratív jellegű, a gyakorlatban nem érezteti majd hatását. A szülők azonban tartottak attól, hogy olyan következményekkel járhat az új tervezet elfogadása, amely hátrányosan érintené gyermekeiket. Míg eddig egy óvodavezetőhöz 100-200 gyermek tartozott, a jövőben ez a szám megháromszorozódna, csökkentve az óvodák családias jellegét. Ráadásul minden óvoda változatos, értékes és egyedi programot kínál, amely uniformizálódásához vezethet, ha egy vezető több óvodát is irányít. A szülők garanciákat kértek az óvodák sokszínűségének fenntartására, hogy az óvodaválasztás szabadsága ne korlátozódjon.

Az alapvető probléma az, hogy az önkormányzat nem tudott meggyőző érveket felsorakoztatni amellett, hogy miért kell ezt a változtatást ilyen hirtelen véghezvinni az egész intézményrendszeren, miért kell egy már eredményesen és jól működő rendszert pillanatok alatt, mindenféle költségvetési kényszer hiányában gyökeresen megváltoztatni” – mondta a Mandinernek Fekete Balázs, egy XI. kerületi szülő.

A kerületben nem mutatkozott megszorítási kényszer, az elmúlt öt évben 1,1 milliárd forinttal többet fordítottak az óvodák fenntartására, működtetésére – ez derült ki a Molnár László, köznevelésért felelős alpolgármester márciusi tájékoztatójából. „A legrosszabb talán az volt, hogy az alpolgármester nem is törekedett a párbeszédre, hanem csak közölte a változtatásokat. Ezt az attitűdöt az fejezi ki a legjobban, hogy a mi ovinkban, a tájékoztatás során még csak tollat sem vett elő, hogy bármit is rögzítsen az elmondottakból” – tette hozzá a lapunknak nyilatkozó szülő.

Nagy meglepetést jelentett ezek után mind a szülők, mind az óvodapedagógusok számára, hogy az önkormányzat pénteken közleményben, majd hétfőn a Szülői Munkaközösség számára kiküldött tájékoztatójában is jelezte, hogy a koncepciótervezet néhány pontban módosulhat a képviselő-testület április 23-i üléséig. Az önkormányzat szerint a koncepció bevezetése erős belső kontroll alatt és fokozatosan, három év alatt történne meg, ami lehetőséget biztosítana egy rugalmas rendszer kialakításához, becsatornázná a szakmai igényeket és a szülői észrevételeket, tapasztalatokat. Az óvodatitkárok esetében pedig nem változna a jelenlegi rendszer, vagyis az óvodavezető–helyettes átmenetileg csak irányítói feladatokat látna el.

Megoszlanak a vélemények, annak mindenképpen örülünk, hogy van előrelépés, és meghallották érveinketreagált a változtatásokra Fekete Balázs, aki ugyanakkor nem tudja, komolyan lehet-e venni a párbeszédet egy olyan esetben, ahol a csütörtöki döntés előtti hétfőn hozzák nyilvánosságra a változtatásokat. Ennyi idő alatt szerinte nem lehet érdemben reagálni rá. Úgy véli: lehetnek a koncepcióban előremutató változások, de időt kellene hagyni az óvodai dolgozóknak és a szülőknek, hogy kialakíthassák a véleményüket. Fekete szerint „legjobb lenne elhalasztani a döntést egy későbbi ülésre, hogy az új koncepciót is kimerítően meg lehessen a szülői, óvodai közösségekben vitatni”.

Egy óvónő is hasonlóképpen, felemás érzésekkel nyilatkozott a Mandinernek a változtatásokról: „Őszintén szólva, nem hittem, hogy ennyit már el lehet érni, az alpolgármester igazán határozottan kiállt a tervezet mellett. Kifejezetten örülök annak, hogy az óvodavezető-helyettes nem fog csoportban dolgozni, viszont ez az is jelenti, hogy egy új embert is fel kell venni, aki a csoportok napi munkájában részt vesz majd.Az óvónő szerint ezzel megkérdőjeleződik, hogy megvalósulhat-e a tervezett megtakarítás. A legnagyobb kérdés szerinte az, hogy kik lesznek ezek az új vezetők, és hogyan akarják majd irányítani az intézményéket, mennyire akarják majd hasonlóvá tenni őket, ugyanis itt minden óvodának más arculata van.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szimre
2015. április 22. 11:42
Már megint kamuznak.... A tagóvoda vezetőnek továbbra is a csoportban kell dolgoznia és melette kell ellátni a helyettesi feladatokat. Ideiglenesen 2016-2018-ig lesz 1 függtelen helyettes. A fórumom amit szülőknek tartottak és a feleségem ott volt, Molnár László azt mondta, hogy ő bizony ért az óvodákhoz mert neki is voltak óvodás gyerekei..... No comment... Ezekkel a Molnárokkal csak baj van!
Gombóc XVI. Artúr
2015. április 22. 11:14
Hatástanulmány mostanában csak akkor van, ha az jó bevétel egy cimbinek. Napjaink politikusai mindenkinél okosabbak, őket még a tények sem zavarják, tehát nincs szükség semmiféle hatástanulmányra. Aztán ha valami mégsem úgy jön be, ahogy tervezték, akkor jön a gyurcsánymegaballiberálisokahibásak!
Kódolt Zsidó
2015. április 22. 11:07
szerintem a büdösballibek számára sürgős műtét előtt is hatástanulmányt kellene előbb készíteni és csak utána megműteni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!