Áll a mintakerítés Mórahalomnál – négy megoldást próbált ki a Magyar Honvédség

2015. július 18. 20:11

Az első 175 méteres mintaszakasznál használt technológiák közül a kormánynak kell majd választania keddi ülésén. Az ideiglenes határzárat 900 katona építi majd, amihez fogvatartottak készítik az alapanyagot. A 175 kilométeres kerítésnek november végéig kell elkészülnie.

2015. július 18. 20:11

Elkészült szombat délutánra a ideiglenes biztonsági határzár 175 méteres mórahalmi mintaszakasza, ahol négy az építésnél alkalmazható technológiát próbáltak ki. A kivitelezési munkálatok hétfőn indultak el a Magyar Honvédség hódmezővásárhelyi, szentesi és szolnoki egységeitől érkezett katonák, összesen 43 fő részvételével. A munkálatok első lépéseként az aljnövényzetet irtották ki a katonák, és a terepet rendezték, a pontos nyomvonal kitűzését pedig katonai térképészek végezték el.

Acél- és akácoszlopok, NATO-drót, betonalap

A mintaszakasznál négyféle technológiát próbáltak ki. A leghosszabb mintegy százméteres részen a négyméteres acél kerítésoszlopokat beton alapba állították, erre feszítették a dróthálót, a kerítés tetejére, a vajdasági oldal felé dőlő hattyúnyakak kerültek, melyek tetejére NATO-drótot erősítettek. Ugyanilyen pengés drót került a kerítés tövéhez is. A kerítésoszlopok közé a szakasz egy részén, kétméteres magasságba merevítő keresztgerendákat helyeztek el.

A második résznél is acél kerítésoszlopokat használtak, ezeket azonban cölöpverő gépekkel sajtolták a tömörített talajba. Ezek az oszlopok egy méterrel hosszabbak voltak, mint a betonalapnál használtak.

A harmadik szakasznál hántolt, a tövüknél 35, csúcsuknál 25 centiméteres akácfaoszlopok tartják a dróthálót.

Az utolsó részen három szinten, gúla alakban egymásra pakolt NATO-drótot használtak a határzárhoz.

Tíz-tizenkét helyszínen 900 katona építi novemberig

A kormány kedden határoz arról, hogy a kipróbált technológiák közül melyeket alkalmazzák majd a teljes, 175 kilométeres magyar-szerb határon. Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a Magyar Honvédség minden szükséges képességgel rendelkezik az ideiglenes biztonsági határzár építéséhez. A határzár mintaszakaszánál tartott sajtótájékoztatón a politikus elmondta, a kivitelezés tíz-tizenkét helyszínen kezdődhet el. A munkában a honvédség kilencszáz tagja vesz részt, a határidő november 30.

Pintér Sándor közölte, a büntetés-végrehajtás fogvatartottai készítik az alapanyagot, a határzár építése pedig állami keretek között történik. A munka műszaki irányítója és szervezője a Honvédelmi Minisztérium, de amennyiben szükséges a belügyi tárca közfoglalkoztatottakkal segítheti a kivitelezést. A kivitelezés pontos költsége a technológia függvénye, a kormány az alapanyagokra és a közvetlen munkaköltségre 6,5 milliárd forintot különített el – tette hozzá.

Összesen 704 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2015. július 20. 21:23
fotonkoton amit művelsz, azt úgy nevezik, hogy zaklatás!
kordonbonto
2015. július 19. 21:45
Ha a háború elöl menekülőkről van szó, akkor be kellene gyűjteni minden 20-50 közötti menekültet és mint a zsoldoskatonákat kiképezni. Utána fegyvert adni és visszaküldeni ezt a rengeteg embert rendet csinálni. Aztán mehetne utánuk a család.
Silent Bobi
2015. július 19. 20:36
Van még egy variáció, amit ki lehet próbálni.
Felebarát
2015. július 19. 20:07
http://index.hu/belfold/2015/07/19/megvertek_egy_egyetemista_lanyt_mert_bevandorlonak_neztek_a_baratjat/ nah szuper idejutott a gyülöletkeltés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!